Social

#salarii #inflatie #criza financiara #buget

Primul an de la revolutie in care scad salariile

Prognoza privind salariul mediu brut pe 2009, a fost redusa de Guvern. Ea devine astfel sub nivelul lunii noiembrie 2008. Acesta este primul an din 1990, in care media castigului lunar din Romania inregistreaza o scadere.

Salariul mediu brut pe economie in 2009 va fi de 1.820 lei, mai mic fata de salariul pe luna noiembrie 2008, 1.844 lei publicat de Institutul National de Statistica .

Guvernul a planificat cresteri salariale pentru anul curent, dar luand in considerare inflatia estimata oficial la 5%, cresterea nominala a salariilor este aproape egala cu zero.

Surse din Ministerul Finan­telor au comentat pentru Cotidianul ca, "este vorba despre o crestere nominala de 5,2% intre media casti­gurilor de anul trecut si cea a celor pe anul 2009", dar nu au putut nega faptul ca media salariala pe 2009 este inferioara salariului din noiem­ brie 2008.

"In acest cadru de cheltuieli de 34,1% din PIB, daca incap, le vom trece, daca nu incap, va spun de acum ca nu vor fi trecute. (...) Daca veniturile publice sunt de 32,1% din PIB, si le stim cert, si admitem un deficit de 2% din PIB, cheltuielile totale care pot fi realizate in Romania in 2009 sunt de 34,1% din PIB. In aceasta limita tre­buie sa intre si cheltuielile pentru inves­titii, si cele de personal", a de­cla­ rat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

Daca bugetul va permite cresteri salariale in 2009, ele nu vor putea fi mai mari de 10% si se vor aplica doar pentru salariile mic de la stat. Secretarul de stat din Ministerul Muncii Marius Lazar a confirmat vineri ca media cresterii salariilor bugetare nu are voie sa depaseasca rata inflatiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea