Social

Primele pensii romano-europene, poate din martie

Odata cu aderarea la Uniunea Europeana sute de romani care au lucrat in strainatate si-ar putea primi pensia in Romania. Aceasta pentru ca legislatia europeana privitoare la pensii stabileste ca cetatenii europeni care au lucrat in statele Uniunii si pot dovedi acest lucru pot cere sa primeasca pensie si din acele tari. Conform reglementarilor europene, de la 1 ianuarie 2007, romanii au devenit cetateni europeni, astfel incat cei care au lucrat in mai multe tari membre UE au dreptul la un fel de pensie mixta, alcatuita din sumele din fiecare tara in care au muncit. Pensia "europeana" sau "compozita" va fi alcatuita din suma veniturilor calculate in fiecare tara in care pot face dovada ca au platit asigurari de pensie. In fiecare astfel de tara li se calculeaza, dupa legea tarii respective, o pensie care depinde de durata cotizatiei si de legislatia respectivei tari. In plus, varsta de pensionare si vechimea totala trebuie sa corespunda legislatiei din tara in care isi depun dosarul de pensionare. Suma rezultata poate fi primita acasa, indiferent in ce tara a Uniunii ar fi stabiliti.

Romania inca lucreaza la programele de calcul

Noua pensie "europeana compozita” este destul de dificil de calculat. De exemplu, daca un roman a lucrat in tara, apoi in alte state, cum ar fi de exemplu Marea Britanie si Italia si doreste sa isi primeasca dreptul de pensie in ultima tara, trebuie sa se adreseze Ministerului Muncii din aceasta tara. Autoritatile statului respectiv vor lua legatura cu omologii din celelalte state in care romanul a mai lucrat transmitandu-le o informare despre cererea primita si le solicita sa confirme perioadele de cotizatie . Singura problema este aceea ca traducerile, calculele si corespondenta iau mult timp, tocmai pentru ca legislatia europeana are reguli si formule de calcul stricte in aceasta privinta. In Romania mai exista insa probleme cu aplicarea teoriei in practica, desi pana acum acest sistem ar fi trebuit sa fie functional si la noi. Astfel, de la 1 ianuarie 2007 romanii ar fi avut dreptul sa intre in acest mecanism, insa practic, toate cererile depuse s-au adunat, deocamdata, in sertare. Din cauza complexitatii formularelor europene, programul informatic necesar pentru a rezolva astfel de cereri abia a fost pus la punct. In prezent este in faza de testare, iar functionarii Casei Nationale de Pensii spun ca cel tarziu in luna martie va fi pus in functiune. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea