Social

#atentii electorale #primari #alegeri locale #campanie electorala

Primele alegeri fara “atentii” electorale! Care sunt amenzile

Astazi a inceput campania pentru alegerile locale din 5 iunie, care se vor desfasura intr-un singur tur! Este pentru prima data cand romanii nu vor mai fi asaltati de afisajul stradal de mari dimensiuni si vor fi vaduviti de traditionalele fulare, geci, caciuli sau galeti, conform Mediafax.

Legea referitoare la campania electorala interzice competitorilor politici sa utilizeze in campania electorala care debuteaza vineri bannere, mesh-uri, panouri publicitare, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare directionale, structuri de publicitate autoportante, publicitate luminoasa, publicitate pe vehicule.

In campanie sunt permise afise electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latura si 350 mm cealalta latura; afisele electorale prin care se convoaca o reuniune electorala vor avea 400 mm o latura si 250 mm cealalta latura si vor fi amplasate in locurile speciale pentru afisaj, materiale de propaganda electorala audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuala, publicitate in presa scrisa, materiale de propaganda electorala online, brosuri, pliante si alte materiale tiparite.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni, si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 25.000 lei.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, insa nu intra in aceasta categorie bunurile cu valoare simbolica, inscriptionate cu insemnele unei formatiuni politice.

In campania electorala, competitorilor electorali le este interzisa achizitionarea, oferirea, distribuirea sau darea, in mod direct sau indirect, a pixurilor, a canilor, a ceasurilor, a tricourilor, a jachetelor, a gecilor, a impermeabilelor, a pelerinelor, a vestelor, a sepcilor, a caciulilor, a fularelor, a sacoselor, a pungilor, a umbrelelor, a galetilor, a brichetelor, a chibriturilor, a produselor alimentare, a produselor alcoolice, a tigarilor si a altor produse asemanatoare.

Afisajul electoral este permis si in alte locuri decat cele speciale doar cu acordul proprietarilor, administratorilor sau, dupa caz, al detinatorilor.

Sunt interzise afisele electorale care combina culori sau alte semne grafice astfel incat sa evoce simbolurile nationale ale Romaniei ori ale altui stat.

Legea stabileste ca sunt contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 600 lei la 1.000 lei distrugerea, deteriorarea, murdarirea, acoperirea prin scriere sau in orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afisate sau a oricaror alte afise ori anunturi de propaganda electorala, precum si afisarea mijloacelor de propaganda electorala in alte locuri decat cele permise.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea