Social

Primarul Capitalei accepta Catedrala Mantuirii Neamului in Parcul Carol

Deputatii au aprobat ieri in unanimitate, Legea privind realizarea Catedralei Mantuirii Neamului in Parcul Carol din Bucuresti, desi dezbaterile au evidentiat ca forma rezultata contine prevederi controversate. PD, al carui presedinte, primarul general al Capitalei Traian Basescu, s-a opus ridicarii catedralei in Parcul Carol, a apreciat ca fiind "nefericit amplasamentul", dar a sustinut legea. "Intre timp, toata lumea a votat cum a crezut ca este mai bine cu voia lui Dumnezeu", ne-a declarat deputata PD Paula Ivanescu, sefa grupului democrat din Camera Deputatilor. Intrebata de ZIUA pe tema unei eventuale neconcordante intre pozitia deputatilor democrati si cea a liderului partidului, Ivanescu ne-a precizat: "Noi am sustinut pozitia lui Traian Basescu, cea de acum". Basescu, in calitate de candidat la Presedintie, nu se opune amplasarii Catedralei in Parcul Carol, ne-au spus reprezentanti ai PD. Pozitia exprimata pana acum reflecta calitatea sa de primar al Capitalei si tinea cont de punctul de vedere al bucurestenilor. Schimbarea pozitiei democratilor are loc in context preelectoral, cunoscuta fiind importanta simbolica a pozitiei Bisericii Ortodoxe Romane in mobilizarea alegatorilor pro sau contra unei formatiuni politice. Reprezentanti ai clerului - Episcopul de Buzau, Epifanie Norocel, si Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Pimen - au exprimat deja pozitii critice fata de actiuni ale partidului de guvernamant.

Aviz doar de la Comisia juridica
Dezbaterea de la Camera a avut loc in absenta raportului Comisiei de administratie, care nu a fost elaborat, din cauza absentei reprezentantului Guvernului de la sedinta comisiei. Legea a avut doar avizul Comisiei juridice, care propunea varianta aprobata de Senat si pe cel al Comisiei de cultura, care continea mai multe amendamente. Legea, votata si la Senat, stabileste ca aceasta constructie se va ridica in Bucuresti, Calea Serban Voda, Parcul Carol si ca fondurile vor fi asigurate de catre Patriarhia BOR, precum si, in completare , de la bugetul de stat. Guvernul Romaniei si celelalte autoritati ale administratiei publice centrale si locale implicate au obligatia de a acorda, la solicitarea Patriarhiei, sprijinul necesar, in conditiile legii. Acest text a fost apreciat drept neconstitutional si contrar Cartei Europene a Autonomiei Locale de catre deputatul UDMR Marton Arpad. Actul normativ prevede ca un teren in suprafata de 13.814 mp trece din domeniul public al statului in domeniul privat al statului si se transmite cu titlu gratuit in proprietatea Patriarhiei, fiind destinat exclusiv construirii Catedralei Mantuirii Neamului. Reprezentantii opozitiei si-au exprimat sustinerea fata de proiectul BOR, dar au contestat anumite prevederi procedurale, cum ar fi modificarea unei hotarari de Guvern prin lege, dar votul final a fost "pentru".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea