Social

#rompetrol #sector #teren

Primaria sectorului 2 desfiinteaza parcul pe care l-a construit pe un teren detinut de Rompetrol

Bucurestenii din sectorul 2 s-au bucurat doar cateva saptamani de parcul construit, ilegal, de primarie in zona bulevardului Basarabia, pentru ca edilii au fost obligati sa-l desfiinteze, somati de proprietarii de drept ai terenului, compania Rompetrol.

Oamenii spun ca parcul a fost dat in folosinta in luna aprilie, adica inaintea campaniei electorale pentru alegerile locale, si era singurul de acest fel din zona. "Pe o raza de doi kilometri, circa 20 de blocuri, nu este amenajat alt parculet cu leagane pentru copii, fiind folosit de populatia din zona intersectia cu bulevardul Chisinau pana la patinoarul Mihai Flamaropol ”, precizeaza asociatiile de proprietari din blocurile A4, B3, D5 si E2.

In aceasta saptamana, lucratorii si utilajele Administratiei Domeniului Public a sectorului 2 au inceput dezafectarea parcului situat in fata blocurilor de pe bulevardul Basarabia nr. 100.

Terenul pe care a fost amenajat parcul are suprafata totala de 2.130 de metri patrati si este format din doua parcele, care apartin Rompetrol. Parcelele au fost cumparate de aceasta companie in 2004 si, respectiv, 2005.

Edilii sectorului 2 sustin ca, la momentul amenajarii parcului, nu stiau ca terenul este detinut de Rompetrol si, implicit, nu au dreptul sa construiasca pe respectiva suprafata. "Cand primaria a amenajat parcul, terenul nu aparea ca fiind afectat de sarcini. Ulterior, Rompetrol a trimis ADP o somatie sa ridice mobilierul si amejararile de la locurile de joaca, aratand ca sunt proprietarii terenului", spune directorul de comunicare al Primariei sectorului 2, Mariana Georgescu.

Reprezentantii Rompetrol precizeaza ca au constatat aceasta incalcare a dreptului de proprietate in luna mai, adica imediat dupa ce parcul a fost dat in folosinta. "Conform procedurilor legale prevazute de lege pentru protectia dreptului de proprietate privata, compania a notificat, la inceputul lunii iunie, autoritatile locale in legatura cu aceasta incalcare a dreptului de proprietate", spun reprezentantii companiei.

In opinia edililor, o posibila solutie ar fi cumpararea terenului de la Rompetrol. Iar asta dupa ce primaria a cheltuit bani atat la amenajarea, cat si la dezafectarea parcului, urmand ca o posibila reamenajare sa insemne alti bani cheltuiti. "Primaria va lua legatura cu Rompetrol si va incerca sa negocieze cumpararea terenului", spune directorul de comunicare al primariei.

De celalalta parte, Rompetrol afirma ca, pana in prezent, nu a solicitat niciun fel de autorizatie de constructie pe acest teren si nici nu a primit o instiintare oficiala de la primarie, privind solutionarea situatiei legate de parc.

Potrivit normelor europene, autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a asigura, din terenul intravilan, o suprafata de spatiu verde de minimum 20 de metri patrati pe cap de locuitor, pana la data de 31 decembrie 2010, si de minimum 26 de metri patrati pe cap de locuitor, pana la data de 31 decembrie 2013.

Potrivit statisticilor Ministerului Mediului, in Bucuresti exista 14,37 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. In sectorul 2 sunt doar 9,81 metri patrati de spatiu verde pentru fiecare locuitor, in timp ce, in sectorul 3 sunt 14,5 metri patrati, iar in sectorul 4 - 12, 41.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea