Social

Prietenie portocalie maxima

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a lansat ieri, dupa intrevederea cu Traian Basescu, ideea administrarii comune a canalului Bistroe, care a fost obiectul celui mai mare litigiu diplomatic intre Bucuresti si Kiev.
Potrivit declaratiilor celor doi sefi de stat , o comisie Iuscenko-Basescu va incerca sa solutioneze pe cale bilaterala, pina la sfirsitul anului viitor, toate problemele in litigiu dintre Romania si Ucraina. Comisia a carei infiintare a facut obiectul unor discutii care s-au prelungit cu mai bine de o ora peste programul stabilit initial va functiona intr-o formula de trei comitete, alcatuite din specialisti si diplomati deopotriva.

Problema canalului Bistroe si a delimitarii platoului continental al Marii Negre urmeaza, in acest context, sa constituie obiectul de lucru al unuia dintre cele trei comitete. Iuscenko a denumit problema Bistroe o mostenire, declarind ca noua administratie de la Kiev este dispusa sa formeze si o administrare comuna.

Celelalte doua comitete ar urma sa se ocupe de reglementarea conflictului transnistrean si de problemele minoritatii romane din Ucraina si celei ucrainene din Romania, dupa cum a declarat presei presedintele ucrainean, care a introdus astfel chestiunea transnistreana pe agenda bilaterala, chiar inaintea summit-ului GUUAM de la Chisinau. Intilnirea celor doi presedinti portocalii s-a materializat intr-o declaratie politica comuna, in care se prevede infiintarea respectivei comisii.
Prima vizita a unui sef de stat

Presedintele Iuscenko a precizat ca Romania si Ucraina sint doua state care au o istorie unica, dar cu mosteniri care limiteaza posibilitatile zilei de miine. El a adaugat ca impreuna cu presedintele Basescu au ajuns la concluzia ca sint necesare cresterea increderii reciproce si imbunatatirea climatului politic dintre Kiev si Bucuresti. Iuscenko a declarat ca el si Basescu al carui nume l-a pronuntat de fiecare data aproape perfect - au puncte de vedere comune in privinta relatiilor bilaterale si considera ca pentru a modifica viitorul relatiilor bilaterale trebuie modificat formatul acestora, de aceea fiind luata decizia infiintarii comisiei la nivel de sefi de stat. Vizita lui Iuscenko la Bucuresti este prima vizita a unui presedinte strain in Romania, dar cei doi sefi de stat s-au cunoscut la investirea lui Iuscenko la Kiev, la inceputul anului, dupa revolutia portocalie.
Miini intinse

Am venit sa intind mina presedintelui Basescu, puterii de la Bucuresti, fortelor politice romanesti. Pot sa confirm ca mina mea nu a ramas in aer, a afirmat Viktor Iuscenko.

Presedintele Basescu a apreciat ca principalul merit al convorbirilor cu omologul sau ucrainean a fost acela ca au avut curajul sa abordeze toate problemele bilaterale aflate in litigiu, iar infiintarea comisiei mixte girate de cei doi presedinti probeaza vointa ambelor parti de solutionare a problemelor bilaterale. Presedintele roman a insistat sa spuna ca toate solutiile vor respecta legislatia internationala, conventiile la care Romania si Ucraina sint parte si principiile europene.
Discutii despre Transnistria

Ministrul de Externe Mihai-Razvan Ungureanu a primit o scrisoare de la omologul sau din Republica Moldova, Andrei Stratan , adresata in acelasi timp si inaltului reprezentant al UE, Javier Solana , in care Chisinaul cere largirea formatului de negociere pentru Transnistria de la 5 participanti la 8.

Stratan mai propune diversificarea aportului militar in trupele internationale si monitorizarea internationala a granitelor Republicii Moldova. Potrivit ministrului roman de Externe, mai multi membri NATO au apreciat la Vilnius seriozitatea cu care Ucraina se preocupa de securitatea granitei cu Moldova, Kievul urmind sa prezinte astazi, la Chisinau, planul sau de rezolvare a situatiei din Transnistria. Exprimindu-si convingerea ca atit Rusia, cit si NATO au un interes legitim ca Georgia sa devina o tara sigura, ministrul Ungureanu a declarat in cadrul Consiliului informal NATO-Rusia ca si Transnistria merita acelasi lucru. Partea rusa nu a comentat pozitia oficialului roman.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea