Social

#legea 10 #parlament #pd-l #traian băsescu

Presedintele Traian Basescu a intors in Parlament Legea Retrocedarilor

Presedintele Traian Basescu a retrimis vineri Parlamentului modificarile la Legea 10 prin care parlamentarii au decis ca imobilele nationalizate si vandute de stat sa nu mai fie retrocedate, urmand sa fi acordate despagubiri.

Presedintele a acuzat ca, sub acoperirea ingrijorarii pentru situatia chiriasilor, se incearca servirea clientelei politice.

Traian Basescu a anuntat vineri intr-o conferinta de presa, ca a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea Retrocedarii.

Presedintele considera ca legea nu corespunde exigentelor Conventiei Europene a Drepturilor Omului, nu prezinta solutii pentru situatii tranzitorii si este neconstitutional . "In realitate, legea reprezinta o noua nationalizare pentru ca ea anuleaza implicit calitatea de proprietari a celor care au fost abuziv deposedati de bunurile lor imediat dupa instaurarea regimului comunist. De asemenea, legea este neconstitutionala pentru ca restrictioneaza retrocedarea terenurilor care au fost confiscate odata cu imobilele si care terenuri se afla acum in proprietatea statului" a declarat presedintele Basescu.

El a adaugat ca prin modificarile aduse Legii 10 se face o a doua nationalizare, incalcand drepturile fostilor proprietari deposedati de regimul comunist. Presedintele a mai argumentat ca legea abroga interdictia ca in perioada derularii unui proces prin care un Contract de vanzare-cumparare pe legea 112 sa nu fie vandute.

"Daca cititi cu atentie legea trimisa la promulgare, veti constata ca de fapt sub acoperisul ingrijorarii pentru chiriasi, de fapt se incearca servirea intereselor unei clientele politice care a dobandit proprietati pe legea 112 si pe legea 10", a mai comentat Basescu.

Intrebat cum comenteaza faptul ca initiativa PC a fost sustinuta in Parlament si de PD-L, Basescu a replicat jurnalistei ca este victima unui "cliseu propagandistic" potrivit caruia el ar conduce si PD-L. "Foarte rar am discutii cu ei, nu eu ma ocup de coordonarea pozitiei lor in Parlament. Puneti-i o intrebare lui Emil Boc. A fost o mare veselie la vot, partidele sa-si reanalizeze pozitia" a comentat presedintele.

Deputatul PC Bogdan Ciuca il contrazice pe Traian Basescu. Intr-un interventie la Realitatea TV, deputatul PC a declarat ca legea este constitutionala si ca Partidul Conservator a cerut despagubirea chiriasilor care au cumparat locuinta nationalizata pe baza legii 112 si au ramas si fara bani si fara locuinte.

"Presedintele poate sa sustina ca legea nu este constitutionala si asta sa nu se confirme. Sunt atatia chiriasi care au cumparati locuinta nationalizata pe legea 112 si au ramas si fara bani si fara locuinte. Noi, conservatorii am cerut ca banii sa le fie dati inapoi chiriasilor care si-au cumparat locuintele. Nu e nimic neconstitutional in solicitarea noastra", a declarat Bogdan Ciuca.

Intr-una din ultimele sedinte de plen ale sesiunii parlamentare februarie-iunie, deputatii au adoptat o propunere legislativa a PC de completare a legii 10 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv, care prevede ca proprietarii imobilelor nationalizate si vandute de stat sa primeasca bani in locul retrocedarii in natura, propunere care a fost respinsa in Senat.

Basescu afirma ca nimeni nu poate avea in el un partener pentru amanarea introducerii uninominalului

Traian Basescu
a declarat referitor la apelul facut de purtatorul de cuvant al presedintelui Senatului pentru consultari in vederea amanarii pentru 2012 a introducerii votului uninominal, ca nimeni nu poate conta pe sprijinul sau in acest sens: "Nimeni nu va putea avea in mine un partener pentru amanarea aplicarii legii", a declarat Basescu. Seful statului a adaugat ca, personal, sustine votul uninominal si chiar daca varianta actuala a sistemului nu este cea mai buna forma, totusi este mai mult decat votul pe liste.

Seful statului a mentionat ca nu are timp sa stea in fata televizorului si sa asculte indicatiile oricarei "minti luminate", iar altfel de solicitare nu a primit.

Basescu despre amprentarea romilor- "Pozitia mea este o pozitie in interesul romanilor. Punct"

Basescu
spune ca nu a discutat niciodata cu ministrul italian de interne, Roberto Maroni , si pune pe seama unei erori gazetaresti afirmatiile din cotidianul la Repubblica, potrivit carora seful statului s-ar fi declarat de acord cu amprentarea romilor din Italia.

"Am inteles framantarea din Romania cu privire la declaratia ministrului italian de interne, a domnului Maroni, personal am considerat ca nu trebuie sa am nici o reactie pentru ca este vorba de un articol de presa si nu de o pozitie pe care eu sa o fi primit de la guvernul italian sau un act oficial, sau o discutie intre mine si oficialitatile italiene in acest sens", a declarat seful statului.

Pasapoartele care se emit de la 1 ianuarie trebuie sa fie cu amprenta pe ele


Basescu a mentionat ca opinia publica trebuie informata ca "pasapoartele emise de la 1 ianuarie" vor fi "cu amprenta pe ele". El a indemnat ziaristii sa studieze legea cu atentie si a spus ca, fara a face vreo trimitere la cazul din Italia, si restul romanilor vor fi amprentati in proria lor tara odata cu introducerea pasapoartelor biometrice.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea