Social

Presedintele polonez refuza sa ratifice Tratatul de la Lisabona

Presedintele polonez Lech Kaczynski a anuntat ca nu va ratifica Tratatul de la Lisabona , spunand ca "este fara obiect" dupa respingerea sa de catre irlandezi.

"Deocamdata chestiunea tratatului este fara obiect", a spus liderul conservator, pentru cotidianul Dziennik. Parlamentul polonez a aprobat in aprilie ratificarea tratatului, dar, potrivit Constitutiei, presedintele este cel care are ultimul cuvant. Nici o dispozitie nu il obliga sa ratifice documentul, chiar daca Parlamentul ii cere.

Refuzul liderului polonez, anuntat in prima zi a presedintiei franceze a UE, da o lovitura serioasa eforturilor presedintelui francez Nicolas Sarkozy, care intentiona sa limiteze doar la Irlanda problemele de ratificare. "Prioritatea noastra este limitarea problemei la irlandezi", a spus Sarkozy.

Problema poloneza se adauga la cea ceha, unde ratificarea este departe de a fi obtinuta, din cauza euroscepticismului unei parti a dreptei liberale la putere la Praga, incepand cu presedintele Vaclav Klaus .

"Este dificil de spus cum se vor termina lucrurile. In schimb, afirmatia potrivit careia nu exista Uniune daca nu exista tratat nu este serioasa", a declarat Kaczynski. El a subliniat ca acelasi rationament l.a. avut sustinatorii Constitutiei in momentul respingerii sale de catre francezi si olandezi in 2005. "Si totusi Uniunea a functionat, functioneaza si va functiona. Fireste, situatia nu este ideala", a subliniat el.

Liderul polonez a avertizat in legatura cu o tentatie de izolare a Irlandei. "Daca regula unanimitatii nu este respectata o data, ea nu va mai exista. Suntem prea slabi pentru a accepta acest gen de solutie", a spus el. Paradoxal, presedintele polonez refuza sa ratifice un text pe care chiar el l-a negociat cu fratele sau, fostul premier si in prezent liderul celui mai mare partid de opozitie. Insa, de la infrangerea dureroasa din alegerile parlamentare din noiembrie, partidul conservator al fratilor Kaczynski a reluat vechile atitudini europene.

Conservatorii i-au acuzat pe liberali, acum la putere, ca vor sa adopte Carta europeana a drepturilor omului pe care Polonia, ca Marea Britanie, a avut dreptul de a nu o integra in Tratatul de la Lisabona. Potrivit fratilor Kaczynski, Carta le-ar permite germanilor sa ceara indemnizatii pentru bunurile abandonate in fostele teritorii germane atribuite Poloniei dupa al Doilea Razboi Mondial. Potrivit acestora, ea ar obliga Polonia sa recunoasca uniunile homosexuale.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea