Social

Presedintele PES respinge Polul Social

Presedintele Partidului Socialistilor Europeni, Poul Nyrupp Rasmunssen, a afirmat intr-o conferinta de presa ca PES nu incurajeaza asemenea proiecte paralele cu PSD cum este Polul Social al lui Ion Iliescu.

"Exista o practica a fostilor lideri social-democrati de a-si ajuta partidele cu astfel de dezbateri doctrinare, dar numai in interiorul partidelor. Important este ca politica PSD sa fie trasata de presedintele PSD si de Biroul de conducere al partidului. Sa nu ne punem intrebari legate de cine este adevaratul sef al PSD", a spus Rasmunssen, spre satisfactia lui Mircea Geoana, aflat alaturi de el.

Insa Ion Iliescu nu renunta la proiectul sau, ieri incercand sa aiba chiar o discutie cu liderul socialistilor europeni la Palatul Parlamentului. Ion Iliescu are inca in buzunar statutul Polului Social, care arata ca ideea coagularii stangii "se poate materializa fie intr-o platforma politica, comuna stangii romanesti, fie intr-o alianta politica de centru stanga, electorala sau permanenta".

De asemenea, autorii statutului Polului Social au elaborat si o analiza a situatiei actuale in care se gaseste PSD, analiza extrem de critica la adresa lui Mircea Geoana. Astfel, potrivit analizelor elaborate in strada Athena, unde isi are sediul Ion Iliescu, "criza din interiorul PSD isi are originea in criza de legitimitate a lui Mircea Geoana si in incapacitatea sa si a grupului de la Cluj de a oferi o perspectiva partidului".

Oamenii lui Iliescu arata ca Mircea Geoana nu a intrat in competitia de la Congresul 2005 in mod "onest": "A venit in ultima clipa pe niste aranjamente de culise si nimeni nu-i mai acorda nici un fel de credibilitate , pentru ca toata lumea stie cum s-au manipulat anumite lucruri, cum s-a manipulat votul, cum niste oameni au facut compromisuri".

"Acum, aceasta criza de legitimitate il face pe Geoana sa fie nesigur de puterea sa in partid si incearca tot felul de aliante bizare de genul celei de la Bucuresti cu Vanghelie." Sustinatorii Polului Social al lui Iliescu afirma ca ideea acestui proiect "nu va fi ingropata de orgoliile lui Geoana si ale altora" deoarece "ceea ce nu intelege Geoana este faptul ca ideea Polului Social raspunde unor nevoi si din ea va renaste, fie ca vrea, fie ca nu vrea, actuala conducere a PSD".

Toate aceste discutii se desfasoara pe fondul unei puternice degradari a imaginii PSD si a liderilor sai. Potrivit unui sondaj IMAS , PSD abia acumuleaza un 24%, Mircea Geoana abia aduna acelasi procent. Adrian Nastase mai are un rest de 15%, iar Ion Iliescu se dovedeste total neinteresant, el nici macar nemaifigurand printre personalitatile publice asupra carora se testeaza increderea populatiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea