Social

Presedintele Basescu a dat primul sau interviu televizat

Luni seara, presedintele Romaniei, a fost in direct la Realitatea TV intr-un dialog cu politologul Stelian Tanase, intre 22.15 si 23.55 (ora Romaniei).Cateva idei din interviul presedintelui

In ultimii 10 ani, Romania a ratat , nepermis, doua obiective esentiale de politica externa:
1.implicarea in rezolvarea conflictului din Transnistria
2. implicarea in rezolvarea conflictului din fosta Iugoslavie

De asemenea, s-a neglijat importanta strategica a zonei Marii Negre. Daca Romania rateaza obiectivul de a juca un rol major la Marea Neagra, va rata si rolul sau in NATO si UE.

Serviciile secrete: in momentul de fata, unul dintre sefii acestor servicii este extrem de important de mentinut. Nu sunt adeptul politicienilor in fruntea serviciilor de informatii. Atuci cand va fi cazul: va fi promovat un ofiter tanar, cu o pozitie puternica in institutie.

Dosarele securitatii: Am discutat cu dl Patapievici si cu dl Timofte. Am ajuns la concluzia ca legea este stramba. Arhiva trebuie transferata CNSAS iar accesul la dosare va fi: un ofiter SRI si un reprezentant CNSAS.

Dosarele Revolutiei: Este inadmisibil ca un popor sa nu stie ce s-a intamplat in 1989, de ce au murit peste 1000 de oameni. Promit ca vom afla ce s-a intamplat atunci.

Coruptia: am cerut ambelor servicii de informatii sa-si axeze o parte din activitate asupra coruptiei la nivel inalt. Este o batalie extraordinara a unor grupari sa-si deschida drum de acces catre noul guvern , sa-si promoveze oameni in functii de secretari de stat.

RAFO: nu a mai avut pierderi in 2004. Dar banii au ocolit bugetul de stat. Obiectivul guvernului este sa recupereze banii si nu sa inchida Rafo. Va asigur ca in mod egal si Petromidia va fi in atentia organelor de ancheta.

Mediul de afaceri trebuie sa inteleaga ca se pot face afaceri bune in Romania cu o singura conditie: sa nu fure. Voi garanta siguranta oricarui ofiter sau procuror care ancheteaza un politician corupt.

Vreau sa nu mai fie judete care sa fie feuda unui politician sau a altuia.

Reducerea fiscalitatii: daca vom avea societati comerciale slabe la momentul aderarii, va fi grav. De asemenea, scoaterea la suprafata a economiei subterane este al doilea obiectiv al reducerii fiscalitatii.

Politia: vor avea 6 luni: ori isi fac treaba, ori venim cu generatia de ofiteri tineri. Eu sunt convins ca au fost si blocati de factorul politic. Acum si ei, si procurorii si judecatorii sunt incurajati sa-si intre in atributii.

Saracia: reducerea fiscalitatii va stimula si locuri de munca si investitii.. dar si lupta cu curuptia la nivel inalt care saraceste pe cetatean.Dar de saracie nu se scapa in trei luni. In discutia cu FMI, nu au respins schimbarea de politica fiscala.

Plangerea lui Adrian Nastase: Voi astepta si voi respecta hotararea Curtii Constitutionale. Cum vorbeste Nastase de Constitutie cand si acum mai sunt afise cu el si fostul presedinte Iliescu care cerseau voturi in campania electorala?

Amenintari cu alegeri anticipate: trebuie sa vrea si premierul. Nici Tariceanu si nici alt premier nu se vor crampona de functie daca nu se poate realiza programul pentru care am fost votati. Nu vreau sa ajungem in 2008 si sa spunem celor 22 miliane de romani ca nu am avut noroc in viata. Pentru ca ei vor spune: mai baieti, dar ati avut la indemana proceduri de rezolvare.

Suspendarea presedintilor Camerelor: nu, se referea la comportamentul PUR. Nu poti sa fii si la guvernare si sa fii si cu opozitia. Este clar ca cei doi presedinti de Camere au clientii lor (Banca Romana de Scont , afaceri imobilare, afacerea Dracula Park etc.) care cred ca mai pot fi protejati de cei doi. Mi se pare un act de decenta din partea celor doi sa nu mai stea in fruntea Camerelor.

Eu sustin ca exista posibilitatea de schimbare a celor doi.

Opozitia trebuie tratata cu respect. Liderii opozitiei trebuie sa stie ca exista un Presedinte care vrea ceva. Voi lucra cot la cot cu Guvernul, dar voi fi un cenzor foarte riguros al executivului. Nu voi fi dadaca Guvernului. Nu voi fi in conflict cu premierul, va asigur.

A fost o mare dezamagire pentru mine desemnarea lui Silvian Ionescu in functia de prefect al Capitalei. Nu de catre premier, ci de catre fostii mei colegi din PD.

Fuziunea PNL - PD: eu cred ca guvernarea devine mai solida daca cele doua partide vor fuziona, Desigur, pot interveni discutii in interiorul lor si atunci poate e mai bine sa ramana doar aliate pana in 2008. Acum depinde si de optiunea doctrinara: poate in directia Partidului Popular European.

Nu cred ca fuziunea se va realiza anul acesta. Dar in acest caz, poate-i mai bine sa duca protocolul pana-n 2008.

Ion Iliescu: orice om de 75 este respectabil.

Despre Gusa: si Vanghelie ca sa se faca remarcat il ataca pe primarul general...

Proiectul Rosia Montana: ma abtin sa ma pronunt pana o sa am un punct de vedere al Ministerului Mediului.

Salariul brut al Presedintelui este de 57 milioane lei. Nu stiu cat voi lua efectiv.

Moldova: ma voi intelege cu presedintele Voronin. voi face eu primul drum acolo, sa vedem cum putem conserva obiceiurile, traditiile, pastrarea traditiilor in Moldova.

Radio si TVR: nu avem dreptul sa modifica legea pentru a schimba oameni. Este treaba guvernului sa ceara iesirea din prostitutie.

Relatia dintre Biserica Ortodoxa si celelalte biserici: nu sunt pregatit sa raspund. Ma voi documenta.

Prefectul maghiar din Covasna: daca nu va respecta romanii de acolo la fel cum respecta pe unguri, va trebui schimba imediat.

Trei momente importante in 2005:
1. Respectarea angajamentelor asumate fata de UE
2. clarificarea pozitiei Romaniei ca actor important la Marea Neagra,
3. 2005 =semnal pentru pensionari.

TAROM: o companie de aviatie este o emblema nationala. Trebuie sa zboare din nou peste Atlantic, spre China etc. Trebuie sustinuta la fel cum si alte tari isi sustin companiile.

Angajamentele europene: categoric le vom respecta. Va fi o factura greu de platit pentru poporul roman. Pretul la energie se va dubla pana in 2007, datorita negocierilor defectuase. Dar acum nu se mai poate schimba nimic. Vom incerca sa aplicam masuri compensatorii. In perioada imediat urmatoare mineritul va da 5000 de someri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea