Social

#imperialism #sua #proteste #iran #teheran #ahmadinejad

Presedintele Ahmadinejad vorbeste despre imperialism in timp ce la Teheran politia omoara manifestanti

Noul presedinte iranian, acelasi Mahmoud Ahmadinejad , lanseaza noi declaratii la adresa capitalismului si "imperialismului". Aflat la summitul Organizatiei pentru Cooperare de la Shanghai, el a transmis participantilor faptul ca "era imperiilor s-a incheiat", facand aluzie la Statele Unite. In acest timp, in Iran continua manifestatiile impotriva proaspatului presedinte, pana acum sapte persoane pierzandu-si viata in timpul violentelor din Teheran.

Ahmadinejad nu a facut nici o referire la situatia sa in timpul intalnirii de la Shanghai, insa nu a pierdut ocazia de a mai transmite o “impunsatura” adresata Statelor Unite. "Ordinea capitalista internationala bate in retragere", a spus acesta, citat de Adevarul.

La Teheran este asteptata insa astazi o noua manifestatie a opozitiei, dupa ce ieri in centrul capitalei iraniene s-au strans aproape doua milioane de persoane care il sustin pe Mir Hossein Moussavi , candidatul invins la alegerile prezidentiale si contesta victoria lui Mahmoud Ahmadinejad in acest scrutin.

Dupa trei zile de la anuntarea victoriei fostului presedinte, in Iran manifestantii se aduna in strada in ciuda avertismentelor si violentelor pe care le au de infruntat din partea autoritatilor. Potrivit presei internationale, pana acum, in timpul manifestatiilor s-au inregistrat sapte decese.

Protestele din Teheran nu au ramas fara reactii internationale. Potrivit Adevarul, Barack Obama s-a declarat "profund tulburat" de violentele din Iran, dar a avut grija sa nu amestecte SUA in criza politica din aceasta tara, in timp ce in Franta, Ministerul de Externe de la Paris l-a chemat pe ambasadorul iranian pentru a-si exprima ingrijorarea cu privire la violentele din capitala iraniana. Si alte state occidentale, carora li s-a adaugat si ONU au intensificat presiunea asupra Iranului pentru a determina incetarea violentelor impotriva protestatarilor iranieni.

 

Sursa foto : NYTimes

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea