Social

Presedintele a fost operat azi la Viena

Presedintele Romaniei a plecat azi noapte, in jurul orei 22.30, spre capitala Austriei unde, in aceasta noapte a fost operat de hernie de disc.
Deocamdata nu exista date oficiale despre desfasurarea operatiei dar aceasta a durat destul de mult avand in vedere ca ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a declarat marti dimineata la Radio Romania Actualitati ca la ora 7.00 Traian Basescu se afla inca in operatie.

Medicii austrieci vor prezenta, in aceasta dimineata, primul buletin medical dupa interventie.

Initial se optase pentru o operatie intr-un spital romanesc, insa din cauza ca era foarte tarziu si nu exista nici un medic apt la acea ora de o operatie complicata, s-a luat decizia operatiei in strainatate.

Jurnalistii de la 2 dezvaluie pe larg cursul evenimentelor de duminica seara si luni:

Medicii i-au recomandat lui Traian Basescu sa se opereze. Este o urgenta chirurgicala, a declarat Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar si membru in comisia care l-a consultat pe presedinte.

A fost luata in calcul varianta unei operatii in strainatate, existind temerea contractarii unei infectii intraspitalicesti, in special cu temutul virus Piocianic care bintuie spitalele Romaniei, dar Basescu a optat pentru un spital romanesc.

Cele mai probabile variante sint Spitalul Universitar, Spitalul Elias si Bagdasar-Arseni. Presedintele Finlandei, Tarja Halonen, si-a aminat vizita de stat pe care trebuia sa o efectueze astazi in Romania din cauza starii de sanatate a lui Traian Basescu.

Este o urgenta chirurgicala. Nu s-a hotarit inca locul in care va fi operat, a declarat Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar Bucuresti si membru in comisia care l-a consultat pe presedinte. Diagnosticul pus de medici este:

Hernie de disc lombara (la nivelul L4-L5) cu fenomene de compresiune radiculara. Comisia a fost compusa din 13 doctori renumiti, printre ei si sefii sectiilor de neurochirurgie de la Spitalele Bagdasar-Arseni, Universitar si Elias - Vlad Ciurea, Gabriel Iacob si Dan Voinescu.

Acestia din urma vor alcatui si echipa care il va opera pe presedintele Basescu, de partea de anestezie urmind sa se ocupe profesorul Dan Tulbure, seful sectiei de ATI de la Spitalul Fundeni.

Teama de infectie

Ieri-dimineata, presedintelui Basescu i-au fost prezentate toate variantele de realizare a operatiei. Problema cea mai mare care se punea era insa cea a locului operatiei: in tara sau in strainatate.

Cunoscatorii i-au spus ca desi in Romania exista specialisti si aparatura pentru asemenea interventii chirurgicale, recomandarea pentru o clinica din Europa raminea valabila. Exista de asemenea temerea contractarii unei infectii intraspitalicesti, in special cu temutul bacil Piocianic care le da bataie de cap medicilor.

Prima varianta pe care seful statului o avea in fata ieri-dimineata era Viena. Acolo exista clinici de excelenta in ortopedie, un exemplu de caz rezolvat in mod fericit fiind cel al ministrului Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Seful diplomatiei romane s-a tratat cu succes la genunchiul lovit, ca urmare a cazaturii pe pirtia de schi de la Sinaia, in urma cu trei luni.

O alta varinta era Londra. Nu a fost exclusa nici varianta cunoscutei clinici franceze Pitie-Salpetriere din Paris, de ortopedie-traumatologie, condusa de profesorul Gerard Saillant, decan al Facultatii de Medicina.

Pericolul Piocianic

Bacilul Piocianic este recunoscut, in literatura de specialitate, ca avind o mare capacitate de adaptare la mediu, dar si la antibiotice. In cazul infectiilor, bacilul elibereaza proteine toxice, care ataca tesuturile si provoaca dezechilibre in sistemul imunitar.

Ceea ce este specific insa acestui bacil este faptul ca el infecteaza predominant persoane care sufera deja de o alta boala si sint internate in spitale. In pericol sint bolnavii de cancer, pacientii cu arsuri sau persoanele care tocmai au suferit o interventie chirurgicala si au sistemul imunitar foarte slabit.

Una dintre complicatiile provocate de bacil este meningita, boala care ataca sistemul nervos central, provocind chiar moartea pacientului.

Basescu alege Romania

Traian Basescu a hotarit, dupa ce a ascultat parerea specialistilor, sa se opereze in tara, a spus Sorin Oprescu. Cu toate acestea, au existat contacte cu medici renumiti din strainatate pentru a evalua situatia presedintelui si a discuta despre o eventuala operatie in afara granitelor.

Am avut dialoguri cu neurochirurgi din Viena, care au fost de acord cu propunerile facute de medicii romani, a adaugat Oprescu. Operatia va dura maximum doua ore, dar inca nu a fost stabilita metoda chirurgicala care va fi folosita. In 48 de ore, presedintele poate sa fie inapoi la serviciu, a mai spus Oprescu.

Deocamdata, nu a fost divulgat numele spitalului in care va fi operat presedintele. Cele mai probabile variante sint Spitalul Universitar, Spitalul Elias si Bagdasar-Arseni. Exista un sistem de interventie pentru demnitari, in care totul este pregatit si se poate interveni in cel mai scurt timp. In acest sistem este implicat SPP-ul, Spitalul Universitar si Spitalul Elias, a declarat Dorel Ionescu, director adjunct al Spitalului Universitar.

Cauzele bolii: anii petrecuti pe mare si virsta

Hernia de disc este o proeminenta in interiorul canalului medular al coloanei vertebrale, care poate avea o cauza traumatica sau una degenerativa, spune medicul Gheorghe Burnei, specialist in ortopedie. In cazul presedintelui Basescu, nuanta traumatica poate fi data de oscilatiile mari de temperatura suportate pe vremea cind lucra pe vas, iar cea degenerativa este cauzata de depasirea virstei de 40 de ani.

Daca hernia este operata prin metoda clasica, recuperarea dureaza o luna si jumatate, adauga ortopedul. A doua metoda de operatie, laparoscopica, se realizeaza in totalitate sub ecran, fiind nevoie de o incizie foarte mica prin care sint introduse instrumentele folosite, iar recuperarea dureaza circa trei saptamini, adauga Burnei. In cazul in care nervul nu este apasat foarte rau, se poate da jos din pat si a doua zi, iar spitalizarea poate fi de doar trei sau patru zile, precizeaza medicul Ion Iliescu , neurochirurg la Spitalul Universitar, despre prima faza a recuperarii postoperatorii.

Din echipa de medici care participa la o astfel de operatie fac parte, de obicei, neurochirurgi, anestezisti si ortopezi. Criza de hernie se manifesta printr-o durere de spate puternica, iar daca hernia este laterala, durerea se propaga pe un singur picior. Daca in schimb este vorba despre o hernie de disc mediana, durerea cuprinde ambele picioare.
Patimile lui Traian Basescu, minut cu minut

Duminica, ora 18.00, Palatul Cotroceni. Seful statului are citeva intrevederi neoficiale cu o serie de colaboratori ai sai, citeste rapoarte si isi pregateste punctajele pentru agenda saptaminii care incepe a doua zi, inclusiv tema discutiilor cu omologul sau finlandez, Tarja Halonen.

Ora 21.00. Seful statului resimte tot mai puternic durerile care incepusera inca de pe la mijlocul saptaminii trecute. Basescu traieste totusi cu impresia ca lucrurile se vor rezolva cu ajutorul analgezicelor.

Ora 21.30. Il suna pe finul sau de botez, Bogdan, de la Spitalul Municipal condus de pesedistul Sorin Oprescu.

Ora 22.00, Spitalul Municipal. Ajutat de aghiotant si de fin, Basescu coboara din limuzina prezidentiala chiar la Camera de Garda a spitalului aflat la doar citeva minute de Palatul Cotroceni. Dupa investigatiile medicale, primeste verdictul medicilor: hernie de disc, interventie chirurgicala - fie clasica, bisturiu adica, fie avansata, cu laser.

Ora 23.00. Presedintele paraseste pe picioare, cum se spune, spitalul si se duce spre casa. Purtatorul de cuvint al presedintelui Romaniei, consilierul prezidential Adriana Saftoiu, da publicitatii un comunicat cu date de baza privind brusca deteriorare a sanatatii presedintelui.

Variantele Vacaroiu sau Olteanu: De cosmar!

Luni, ora 7.30. Vila Lac 3, resedinta oficiala a presedintelui Romaniei, cartierul rezidential Primaverii. Presedintele, trezit dupa seria de analgezice administrate, primeste raportul zilnic al Comunitatii Nationale de Informatii, revista presei si sinteza corespondentei oficiale.

Ora 8.00. Priveste cum toate televiziunile isi incep programele de stiri cu patania sa legata de sanatate.

Ora 9.45. Primeste citeva vizite ale unor apropiati ai sai, inclusiv din zona politica. Instalat pe un fotoliu, iritat de faptul ca nu se poate misca in voie, Basescu sta la sfat cu liderii PD Emil Boc si Vasile Blaga. Boc a venit direct de la Aeroportul Henri Coanda, unde a ajuns cu un zbor venind dinspre Cluj-Napoca.

N-am murit!, incearca Basescu o gluma si da sa rida in stilu-i cunoscut. Cu totii discuta despre deciziile pe care urma sa le ia PD in sedinta de peste citeva ore. Seful statului afla de la liderii PD ca ei nu ar vedea cu ochi buni delegarea competentelor pe durata cit se va afla sub anestezie.

Conform procedurilor constitutionale, atributiile de sef al statului ar fi trebuit preluate, pe durata celor citeva ore, cel mai probabil de Nicolae Vacaroiu, PSD, presedintele Senatului, sau, daca acesta nu era disponibil, de Bogdan Olteanu, PNL, presedintele Camerei Deputatilor. De cosmar!, a exclamat cineva la trecerea in revista a acestor variante.

Seful statului isi anuleaza agenda intilnirilor

Ora 10.30. Pedistii pleaca, presedintele se pregateste si el de plecare. Mai da citeva telefoane, primeste informari de la consilieri. Ia decizia sa se comunice presedintiei Finlandei aminarea vizitei omologului sau, Tarja Halonen.

Ora 12.00. Se decide sa-si suspende toata agenda publica din aceasta saptamina. Primeste vizita unor prieteni medici si accepta un nou control medical.

Ora 13.00. Pleaca de acasa, surprinzind echipele de ziaristi care se strinsesera la poarta. Se folosesc doua coloane pentru derutarea urmaritorilor. Una se indreapta, la deruta, spre Cotroceni, sugerind traseul spre Spitalul Municipal, si o a doua o cirmeste spre Baneasa. In aceasta din urma se afla seful statului.

Ora 13.10. Basescu ajunge la Spitalul Elias, unde e prezenta deja comisia medicala pentru consultul sau. Seful statului este insotit si de aceasta data, la fel ca si seara trecuta, de medicul sau personal, dr. Astrid Sburlan. Se supune unor noi analize de singe si investigatii medicale de tip electrocardiograma , radiografii etc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea