Social

#putin timosenko gaze #presa rusa gaze #acord criza gazelor

Presa rusa nu crede in acordul pe gaz dintre Moscova si Kiev

Presa rusa se indoia luni ca acordul incheiat duminica intre Moscova si Kiev, pentru reluarea livrarilor de gaz rusesc spre Europa, via Ucraina, marcheaza cu adevarat sfarsitul acestei crize, subliniind in special diviziunile de pe scena politica ucraineana.

"Acest conflict are tendinta sa se repete", aminteste cotidianul economic Vedomosti, in editorialul sau.

Acordul a fost anuntat duminica, dupa indelungi discutii intre premierii rus si ucrainean si "nu este clar deocamdata care va fi reactia presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko ", aflat in conflict cu seful executivului, Iulia Timosenko , explica ziarul. "Pozitia sa nu este aceeasi cu cea a lui Timosenko ", adauga cotidianul, preluat de AFP.

Acelasi punct de vedere este impartasit si de Izvestia: "Am putea crede ca acordul incheiat (la Moscova - n.red.) este o victorie pentru Putin in fata Ucrainei si, bineinteles, o victorie a (Iuliei - n.red.) Timosenko in fata lui Viktor Iuscenko . Am putea crede daca am avea certitudinea ca Timosenko are mandat pentru a desfasura aceste negocieri si daca am fi siguri ca presedintele ucrainean este de acord", potrivit cotidianului.

"Riscul unei escaladari a conflictului nu este exclus pana cand noua schema nu va fi aprobata de presedintele Viktor Iuscenko", scrie si cotidianul Kommersant.

"In pofida acordului la care s-a ajuns in urma negocierilor dintre premierii rus si ucrainean privind pretul gazului livrat si reluarea tranzitului de hidrocarburi catre Europa, este prea devreme pentru a vorbi despre o solutionarea pozitiva a conflictului", subliniaza si ziarul de mare tiraj Tvoi Den.

Acordul de duminica prevede ca Rusia va vinde Ucrainei gaz "la un pret calculat pe baza formulei europene", dar cu o reducere de 20% pentru anul 2009, "cu conditia ca preturile de tranzit sa ramana la nivelul fixat pentru 2008", a explicat Putin.

"Incepand din 1 ianuarie 2010, Ucraina si Rusia vor trece la preturi europene pentru gaz si pentru tranzit", a mai spus el. Companiile Gazprom si Naftogaz urmeaza sa semneze luni contracte care vor stabili conditiile in care gazul rusesc va fi livrat Ucrainei si va tranzita teritoriul fostei republici sovietici spre Europa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea