Social

#emil boc #geoana vicepresedinte #mircea geoana

Presa de azi: Mircea Geoana, "prostanacul" CSAT-ului

Numirea lui Mircea Geoana ca vicepresedinte al CSAT printr-o ordonanta de urgenta data marti de cabinetul Boc a fost aspru contestata de PNL fiind declarata o incalcare a Constitutiei, desi premierul spune ca astfel puterile statului vor colabora mai bine .

Adevarul noteaza ca Emil Boc l-a pus "de urgenta" pe Mircea geoana vicepresedinte la CSAT. Printr-o ordonanta de urgenta, Guvernul a modificat, marti, legea de functionare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) prin introducerea unei prevederi care ii permite lui Mircea Geoana, acum presedintele Senatului, sa participe la sedintele CSAT.

In componenta actuala, raportul de forte dintre PD-L si PSD in CSAT era de 4 la 2. Cu prezenta lui Geoana, raportul devine 4 la 3 in favoarea PD-L. In actuala lege a institutiei este precizat ca seful statului este si presedintele Consiliului, iar premierul indeplineste functia de vicepresedinte.

Ziarul Gardianul subliniaza ca victoria lui Mircea Geoana in ceea ce priveste CSAT este o victorie importanta. Teapa in Victoriei. Mircea Geoana, "prostanacul" CSAT-ului - Guvernul condus de Emil Boc a modificat marti Legea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) printr-o Ordonanta de Urgenta, permitand astfel presedintelui Senatului, Mircea Geoana, sa poata participa la sedintele Consiliului.

Prin aprobarea acestei ordonante, Guvernul indeplineste una dintre prevederile Regulamentul Coalitiei PD-L - PSD. Deja liberalii au anuntat ca vor contesta modificarea la Curtea Constitutionala. Ei sustin ca decizia Guvernului se plaseaza in afara legii.

Potrivit unor surse, Mircea Geoana va avea in principal doar un rol de control in interiorul Consiliului. Potrivit vechii legi de organizare si functionare a CSAT, presedintele Consiliului, (n.red.-Traian Basescu) consulta vicepresedintele (n.red.-premierul Emil Boc) in stabilirea ordinii de zi a Consiliului.

Chiar daca acum, prin modificarea legii, Geoana este vicepresedinte al CSAT alaturi de Boc, social-democratii nu vor avea foarte mare influenta in Consiliu pentru ca propunerile ministerelor detinute de PSD trebuie sa treaca mai intai de premierul Boc pentru a fi inscrise pe ordinea de zi a Consiliului.

In schimb Gandul spune ca numirea lui Mircea Geoana ca vicepresedinte CSAT este o masura anticriza. O masura anticriza - Geoana, "uns" rapid vicepresedinte CSAT - Premierul Boc spune ca modificarea Legii CSAT nu incalca Constitutia, ci doar ajuta puterile din stat sa colaboreze. Prin ordonanta de urgenta, Cabinetul Boc mai creeaza, astfel, inca un post de vicepresedinte special pentru Geoana.

"Da. Vor exista doi vicepresedinti in CSAT", a explicat premierul Emil Boc. Intrebat cum explica caracterul de urgenta al Ordonantei si daca actul normativ nu incalca Constitutia, avand in vedre ca CSAT-ul este o institutie fundamentala a statului, premierul Boc a spus ca nu este o decizie neconstitutionala.

"Aceasta functie apare si ca o corelare a principiului separatiei si colaborarii puterilor. Sa nu uitam ca aceste puteri in stat trebuie sa aibe mecanisme prin care sa si colaboreze, mai ales in privinta mecanismelor de securitate si siguranta nationala", a afirmat Emil Boc. Caracterul de urgenta al deciziei a fost explicat de premier prin faptul ca trebuie ca acest nou post sa fie creat incepand de la 1 ianuarie 2009, deoarece "urmeaza un an extrem de important din toate punctele de vedere".

Geoana, secundul lui Basescu in CSAT este titlul cu care Evenimentul Zilei noteaza ceea ce s-a petrecut in sedinta de marti a guvernului. Cu toate acestea, postul a fost negociat in protocolul pentru guvernare incheiat intre PD-L si Alianta PSD-PC, la pachet cu functia de presedinte al Senatului pentru Geoana. Daca executivul n-ar fi modificat marti Legea CSAT, liderul PSD ar fi trebuit sa-si astepte functia pana in luna februarie, cand parlamentarii se intorc la munca si ar fi putut lua o decizie in acest sens.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea