Social

#premiile nobel #stockholm şi oslo #festivitate de premiere

Premiile Nobel vor fi acordate miercuri, la Stockholm si Oslo

Ceremonia de decernare a premiilor Nobel pentru stiinte si literatura pe 2008 va avea loc miercuri, 10 decembrie.

Premiile Nobel vor fi acordate in capitala tarii natale a inventatorului care da numele acestor prestigioase distinctii, Stockholm, iar a celui pentru pace, in Norvegia, la Oslo, informeaza site-ul Nobelprize.org.

Fiecare castigator va primi o diploma unicat, realizata de caligrafi si artisti din Suedia si Norvegia, o medalie din aur cu efigia lui Alfred Nobel pe una dintre fete, precum si o suma de bani.

Medaliile din acest an sunt facute din aur de 18 karate, suflate cu aur de 24 de karate.

Conform paragrafului 4 al Statutului Nobel, la fiecare categorie in parte pot fi desemnati cel mult trei castigatori. Valoarea totala a premiilor in bani pentru fiecare categorie in parte depaseste un milion de dolari, care este impartit castigatorilor in mod proportional.

Spre exemplu, daca la o categorie sunt premiate doua inventii, iar la una dintre ele au contribuit doi savanti, fiecare dintre acestia primeste un sfert din suma totala, iar al treilea castigator - jumatate.

Institutiile care inmaneaza premiile castigatorilor actualei editii in domeniul stiintelor si al literaturii sunt The Royal Swedish Academy of Sciences (Academia Regala de Stiinte a Suediei), the Nobel Assembly at Karolinska Institutet (Adunarea Nobel din Institutul Karolinska) si The Swedish Academy (Academia Suedeza), impreuna cu Fundatia Nobel.

Sveriges Riksbank, institutia bancara centrala a Suediei, ofera, din 1968, si un premiu in domeniul Stiintelor Economice, in onoarea lui Alfred Nobel, initiatorul premiului care ii poarta numele.

Medicina si fiziologia sunt reprezentate in acest an, la gala castigatorilor, de trei oameni de stiinta, unul din Germania, Harald zur Hausen (72 ani), care va primi o jumatate din premiu, si doi din Franta, Francoise Barre-Sinoussi (61 ani) si Luc Montagnier (76 ani), cu cate un sfert din premiu. Cei trei vor fi premiati pentru descoperirile facute in domeniul virusologiei.

Premiul Nobel pentru fizica le va fi decernat, in acest an, americanului Yoichiro Nambu (87 ani), care va primi jumatate din valoarea in bani premiului, si japonezilor Makoto Kobayashi (64 ani) si Toshihide Maskawa (68 de ani), cu cate un sfert din premiu.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea