Social

#standarde duble alimente #alimente Romania #alimente Occident

Premierul tuna si fulgera! „Dar chiar asa, suntem cetateni de mana a doua si mancam orice?"

Premierul Mihai Tudose solicita numele firmelor producatoare de alimente diferite fata de cele comercializate in Occident, dupa ce ministrul Agriculturii a facut ieri publice rezultatele testelor care aratau ca intre produsele alimentare ale acelorasi producatori, recoltate din Belgia, Germania si Olanda si cele de la noi exista diferente.


„Dar chiar asa suntem cetateni de mana a doua si mancam orice? Poate gasim o modalitate, pentru ca pana cand facem noi nu stiu ce la Uniunea Europeana, poate facem o norma interna. Sau macar un cadru legislativ care sa ne permita sa spunem cetatenilor ce firme ne considera a fi o tara de mana a doua si sa-i tratam si noi ca atare", a declarat premierul Mihai Tudose, in sedinta de Guvern de joi.

„Din fericire, nu am reusit sa prezentam în detaliu aceste lucruri pentru ca, neavand o norma juridica cu care sa operam, nu putem da numele comerciantului si producatorului respectiv pentru ca am putea crea conflicte juridice care ar putea sa coste”, a explicat ministrul Agriculturii, Petre Daea, cand a fost întrebat de catre premierul despre aceste firme.

In total, au fost prelevate 29 de probe din tari europene si alte 29 de probe similare din magazinele romanesti, la preparate din carne, preparate din lapte, conserve de peste, ciocolata.

"Dintre acestea, noua produse au prezentat unele diferente din punctul de vedere al continutului de grasimi si proteine", a declarat Rodica Tanasuica.

Categoriile de produse care au fost receptionate la Institutul de Igiena din Bucuresti au fost: noua produse din categoria branzeturilor, doua produse din categoria unt, un produs din categoria smantana, sapte produse din categoria sunca, trei produse din categoria carnati, un produs din categoria crenvursti, trei produse din categoria peste, doua produse din categoria ficat si un produs din categoria ciocolata.

S-au constatat diferente la: parizer de porc, carnati pentru gratar, conserva de peste, pateu, bacon, sunca, conserva macrou, conserva hering si conserva macrou.

“Transmitem chiar in aceasta seara (n.r - ieri) Comisiei Europene rezultatele noastre si vom solicita sa se accelereze procesele de reglementare, astfel incat sa putem avea instrumente sa putem analiza oricand si in orice tara produsele care au standarde duble”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, in cadrul aceleiasi conferinte de presa.

Acesta a subliniat ca nu vor fi dezvaluite numele producatorilor sau al comerciantilor implicati, iar produsele nu pot fi retrase de pe piata.

"Produsele nu prezinta pericol pentru sanatatea populatiei, nu avem niciun temei legal pentru a le elimina de pe piata. Nu vom da numele produselor sau comerciantilor", a punctat ieri ministrul Agriculturii.

Mai multi angajati ai statului roman au recoltat in perioada 19-26 iunie 29 de probe din alimentele din Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) si Bruxelles (Belgia) pentru a realiza un studiu comparativ in ceea ce priveste produsele alimentare susceptibile de dublu standard, a anuntat luna pe 10 iulie Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Angajatii au prelevat produse alimentare din magazinele care au fost selectate in functie prezenta lor in cele trei tari si in Romania, precum si de produsele identice care se regasesc pe rafturile magazinelor din tarile vizate: Lidl - Germania si Olanda, Kaufland - Germania, Belgia - Delhaize (Mega Image - Romania).

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea