Social

Premierul si presedintele, relatie "externa" excelenta

Seful statului, Traian Basescu, a declarat sambata, intr-un intervu acordat TVR, ca are o colaborare foarte buna cu premierul, cu Guvernul si cu celelalte institutii in legatura cu politica externa .

El a  sustinut ca nu au existat discrepante, ci pozitiile Romaniei au fost exprimate unitar, chiar daca au fost si momente mai neplacute, fiind unele "pozitii de partid" precum cele legate de de retragerea din Irak sau de "angajarea in Ciad". Basescu a precizat ca a abordat politica externa ca pe un element de securitate nationala , iar pozitiile Romaniei in domeniu au fost discutate, astfel, in CSAT.

Basescu a adus lamuriri si asupra declaratiilor sale referitoare la Ucraina. El a precizat ca in discursul sau de la Fundatia Adenauer cu privire la Ucraina, Republica Moldova si Transnistria, s-a referit la reorganizarea administrativa a URSS, si nu la revendicari teritoriale.

"Sunt destui, nu la nivelul conducerii, dar sunt, care vorbesc despre o Transnistrie care sa revina Ucrainei, dar uita sa vorbeasca despre sudul Ucrainei, care ar trebui sa revina la Moldova", spunea, la sfarsitul lunii aprilie, Traian Basescu. El a sustinut ca "s-a mers prea mult" pe interpretarea declaratiei sale.

"Eu am vorbit despre reorganizarea administrativa a URSS.  Nu am avut o discutie in sens revendicativ, ci doar o constatare", a mai spus Basescu. El a mentionat ca declaratia presedintelui rus Vladimir Putin, potrivit careia Moscova ar putea cere inapoi Crimeea daca Ucraina intra in NATO, este facuta "constatativ, nu revendicativ". Basescu a spus ca a mai discutat cu Putin si ca acesta nu a facut respectiva declaratie doar la Moscova. Optiunea lui Basescu este ca Romania sa mearga pe criteriile UE in legatura cu vizele pentru SUA.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea