Social

Premierul kosovar ne asigura ca Romania va recunoaste Kosovo

Autoritatile de la vor demara o campanie de lobby de la 15 iunie. 

Romania se va alatura, cat de curand, celor 19 state din UE care au recunoscut statul nascut prin declaratia de independenta de la 17 februarie, sustine premierul , Hashim . Intr-un interviu pentru Radio Romania Actualitati , seful Executivului de la Pristina a declarat ca Bucurestiul va urma exemplul colegilor din comunitatea europeana si din NATO

„Independenta Kosovo este o realitate. Aproximativ 40 de tari au recunoscut-o, multe dintre ele membre ale Uniunii Europene si NATO si ale Consiliului de Securitate al ONU. Si ma gandesc ca Romania incepe sa accepte aceasta realitate si faptul ca independenta Kosovo aduce in regiune pace, stabilitate, prosperitate, toleranta si cooperare”, a spus oficialul.  

O atitudine sugerata, nu impusa

Premierul kosovar a declarat ca spera ca autoritatile de la Bucuresti sa ia decizia corecta, fara a preciza insa si un orizont de timp, si a tinut sa precizeze ca schimbarea de atitudine a partii romane nu va fi rezultatul unor presiuni venite din partea UE si NATO. Thaci a admis insa ca cele doua organizatii vor da sugestii Romaniei in legatura cu aceasta problema.

Este de mentionat ca Pristina va demara si o campanie de lobby pentru recunoasterea internationala a Kosovo, care va incepe dupa data de 15 iunie, cand va intra in vigoare Constitutia kosovara.

Optimismul premierului kosovar in ceea ce priveste recunoasterea independentei nu se sustine avand in vedere ca presedintele Traian Basescu a reiterat, recent, ca Bucurestiul nu isi va schimba pozitia. Nu este insa pentru prima oara cand seful Cabinetului de la Pristina declara ca Bucurestiul se va alatura statelor care recunosc Kosovo.

La sfarsitul lunii martie, Thaci sustinea ca a primit, cu ocazia reuniunii ministrilor de Externe din UE, confirmarea de la Spania, Portu­galia, Romania, Slo­vacia si Grecia ca vor continua sa lucreze intens pentru a recunoaste independenta, intarzierile fiind legate doar de procedurile diferite la nivel national.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea