Social

#alegeri parlamentare 2008 #negocieri #premieri #optiuni #traian băsescu

Premierul din maneca presedintelui

Calculele sunt facute, mandatele aproape impartite, concluzia uluitoare: PD-L si PSD+PC sunt practic la egalitate.

Ramane inca de vazut cine va avea mandatul de aur, insa el nu poate schimba fundamental datele problemei. Incep asadar negocierile pentru majoritate. De la ce premise?

In primul rand, nu discutam doar despre majoritate pentru investirea guvernului. Sub presiunea anticipatelor este foarte probabil ca parlamentarii sa voteze chiar impotriva ordinelor de la partid, asa ca pana la urma un guvern tot vom avea, la o adica chiar si minoritar. Dar ar fi o imensa greseala.

Vine un an foarte greu din punct de vedere economic si e nevoie de un guvern cu majoritate puternica, spre 60% pentru a-i asigura confortul in Legislativ. Pentru un asemenea procent este nevoie de doua dintre partide plus UDMR. Maghiarii sunt dispensabili doar in ipoteza reunirii primelor doua partide.

Negocierile dintre partide sunt intense insa, cel putin in prima faza, conteaza foarte putin pentru ca cel care conduce dansul e Traian Basescu. El numeste premierul indiferent de aceste negocieri sau, mai precis, in functie de negocierile lui.

La ce ne putem astepta, dincolo de calendarul precis anuntat deja de presedinte? Cu siguranta prima optiune a lui Traian Basescu este un guvern PD-L + PNL + UDMR, logica din punct de vedere doctrinar.

PNL este insa intr-o postura avantajoasa si va negocia probabil foarte dur. Daca pe programul de guvernare nu sunt incompatibilitati, dimpotriva, la persoane e necaz mare.

Se pare ca una dintre conditiile impuse de Calin Popescu Tariceanu este sa pastreze sefia guvernului. Conditia este, desigur, inacceptabila pentru Traian Basescu, dar, in mod normal, este si maximala.

Exista doua posibilitati sa fie inlaturata. Fie renunta Tariceanu insusi la ea in schimbul altui avantaj, de exemplu sefia Camerei Deputatilor , ori renunta partidul la ea, mai precis ceilalti lideri liberali care sa fie sedusi cu functii.

Un liberal caruia i se ofera ferm un minister, il va refuza oare de dragul lui Tariceanu? Partidul este impartit in tabere si, desi se declara gata de opozitie, liberalilor tare le-ar mai placea o tura la Palatul Victoria.

Dar cine sa fie premierul? Probabil nu un liberal pentru ca Tariceanu cu siguranta n-ar negocia felia cea mare de tort pentru altcineva.

Nume posibile

Deci ar fi un membru PD-L, fost PD, nu fost PNL ca sa nu ne amintim de tradari mai vechi, ceea ce-l exclude pe Stolojan, premier agreat de PNL cu care sa nu fi avut conflicte mari, dar si controlat de presedinte care nu mai vrea sa aiba suprize si premier care sa stie economie. Greu de tot.

Ne putem gandi, de exemplu, la Vasile Blaga, desi de-abia a mai picat, se pare, un test electoral si sta la redistribuire, sau la Adriean Videanu desi e cam uzat de primarie, sau Liviu Negoita, varianta deloc de neglijat. Dupa cum nu e de neglijat nici varianta unui premier independent care sa mangaie orgoliul liberalilor.

Presedintele nu prea vrea un tehnocrat si are dreptate cand spune ca e nevoie de un premier cu raspundere politica, insa la vreme de criza si cu rezultatele acestea halucinante solutia ar putea prezenta mari avantaje in compensatie . Nu sunt cu totul exclusi Mugur Isarescu sau Mihai Razvan Ungureanu spre si mai marea relaxare a PNL.

Cert este ca acest premier nu va fi rezultatul negocerii, ci va lega negocierea, deci presedintele ar trebui sa se hotarasca repejor, chiar daca mai asteapta cu anuntul.

Mai precis, ar fi bine ca el sa lege deja o alianta inainte de stabilirea conducerii celor doua Camere.

Daca esueaza cu PNL, presedintele are teoretic si varianta PD-L +PSD, chiar fara UDMR, o varianta mai degraba la disperare, desi ambele partide se grabesc sa nu o excluda.

De dragul ei PSD ar fi dispus sa lase sefia guvernului la PD-L pentru cateva ministere consistente si nici nu ar face prea multe nazuri in privinta acestuia. Sigur, sa nu fie chiar Monica Macovei.

Ce ne facem insa cu programele, mai ales cu cota unica ? Ce ne facem cu Ion Iliescu, Adrian Nastase, din nou pe cai mari, cu Radu Mazare, cu toti puscariabilii din PSD?

Ce ne facem cu anticoruptia, cu DNA? PD-L trebuie sa faca inspaimantator de multe concesii care l-ar arunca intr-un mare ridicol. In plus, o guvernare a PD-L cu PSD ar lasa PNL singurel pe zona de dreapta, ceea ce i-ar conveni de minune lui Calin Popescu Tariceanu.

Cel mai putin probabila este varianta PSD-PC + PNL, adica retragerea PD-L in opozitie, o miscare pe care Traian Basescu ar putea-o face doar pentru a eroda la maximum cele doua partide in, poate, cel mai greu an de guvernare de dupa 1989.

Totul depinde acum de un nume, mai important ca niciodata. Numele premierului pe care s-ar putea ca nici macar presedintele sa nu-l stie inca precis.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea