Social

#reactii #partide #premier #theodor stolojan

Premierul compromisului rational

Desemnarea lui Theodor Stolojan ca premier nu a fost o surpriza pentru nimeni si mai ales nu a fost o surpriza pentru PSD. De la anuntarea deciziei de a colabora cu democrat-liberalii, era foarte clar ca social-democratii renuntasera la aceasta functie.

Insa, asteptata cum a fost, aceasta numire tot a starnit un val de reactii, si pro si contra, dar mai ales pro, politicienii pregatindu-si, probabil, discursurile cu ceva zile inainte.

PSD-ul, de acord cu Stolojan

Cea mai asteptata reactie a fost, pe departe, cea a presedintelui PSD Mircea Geoana, cel care fusese candidatul social-democratilor pentru functia de premier.

Geoana, insa, a parut extrem de multumit, dar a subliniat in repetate randuri ca acest nou guvern care va fi condus de Stolojan se va forma doar in jurul aliantei PSD-PD-L, excluzand categoric UDMR-ul.

Liderul PSD a declarat ca nu s-a dorit ca aceasta desemnare sa stea in calea acordului istoric dintre cele doua partide, dar ca va avea grija sa existe o paritate intre cele doua formatiuni.

"Desemnarea lui Theodor Stolojan ca premier al Romaniei este o prerogativa a presedintelui Romaniei, pe care si-a exercitat-o. A dat dovada de flexibilitate si nu am vrut sa creem un blocaj al unui acord istoric. Evident vom gasi in interiorul pachetului de masuri elemente care sa permita paritate intre cele doua partide politice ", a precizat liderul PSD.

Miron Mitrea s-a aratat un pic mai rezervat, el explicand ca mai este inca mult de negociat.

"Theodor Stolojan a venit, s-a prezentat si atat. Nu se discuta cu PNL, iar semnarea acordului cu PD-L depinde de concluziile negocierilor. Mai e mult pana se vor termina negocierile", a declarat Mitrea.

Presedintele PSD Vrancea Marian Oprisan a preferat, insa, sa blameze Guvernul Tariceanu, explicand ca Stolojan va avea mult de curatat in urma lor.

"Guvernul Stolojan va trebui sa treaca peste criza generata de patru ani de guvernare a Cabinetului Tariceanu", a spus Marian Oprisan.

Singurul social-democrat care a fost foarte ferm in ceea ce priveste ideea nefericita a numirii lui Stolojan a fost deputatul Madalin Voicu.

El declarase inca de marti ca daca partidul nu va obtine avantaje maxime in urma acestei aliante isi va da demisia. Insa miercuri nu s-a rezumat in a-l ataca doar pe Theodor Stolojan, ci l-a atacat chiar pe liderul PSD Mircea Geoana.

Voicu a spus ca Stolojan este un politician "mediocru", situandu-se "pe acelasi calapod cu Mircea Geoana".

"Ma gandesc ca Parlamentul, ca si mine de altfel, ca si multi altii, inclusiv o mare parte din cei de la PD, nu de la PD-L, nu sunt foarte incantati sau nu recunosc in domnul Stolojan oglinda atitudinilor politice sau a formatului unui guvern asa cum si-au imaginat", a declarat Madalin Voicu.

UDMR si PRM, pentru Stolojan

Aflandu-se in cercul din care risca tot mai mult sa fie exclusi, liderii UDMR l-au aplaudat cu totii pe premierul Stolojan. Presedintele Uniunii Marko Bela a spus ca acesta este o persoana potrivita pentru a conduce un Guvern, singura problema care mai ramane fiind cea "a colaborarii PD-L-PSD-UDMR".

"Noi il cunoastem demult, am mai colaborat. E o persoana potrivita foarte bine pregatita in domeniile cele mai problematice acum: finantele si economia. Noi suntem de acord cu aceasta desemnare", a precizat liderul uniunii.

Marko Bela a mentionat ca, in acest moment prima sarcina a tuturor este elaborarea unui plan comun de guvernare.

"Cand am spus ca exista viata si in opozitie am vrut sa aratam ca nu vrem sa intram intr-un guvern cu orice pret. Toata lumea cand intra intr-o coalitie are si conditii, a nostra se refera la program ca sa fie acceptabil si pentru UDMR. Mai ramane aceasta problema a colaborarii PD-L - PSD si UMDR", a declarat acesta.

Si liderul PRM Lucian Bolcas considera ca Stoljan este un bun economist si ca e potrivit pentru aceasta functie mai ales in aceasta perioada de criza.

Bolcas considera, totusi, ca Stolojan are si minusuri, mai ales in ceea ce priveste autoritatea, si ca desemnarea sa de catre presedinte pentru functia de premier reprezinta o intarire a pozitiei PD-L in perspectiva alegerilor prezidentiale de anul viitor.

PNL nu-l vrea premier

Cum era de asteptat, partidul care a avut cele mai multe acuze la adresa numirii lui Stolojan a fost PNL.

Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat ca nominalizarea lui Theodor Stolojan de catre seful statului pentru functia de premier este un urias pas inapoi dupa 17 ani in care Romania ar fi trebui sa evolueze spre democratie si sa se modernizeze.

"E un urias pas inapoi. Dupa 17 ani in care Romania ar fi trebuit sa evolueze si sa se modernizeze, iata ca presedintele Basescu nominalizeaza pentru functia de premier aceeasi persoana nominalizata de Ion Iliescu pentru aceasta functie dupa lovitura de stat data impreuna cu minerii impotriva Guvernului Roman", a sustinut Orban.

El a mentionat ca Romania, prin aceasta nominalizare, intra intr-o perioada in care riscul "unui regim autoritar al presedintelui e din ce in ce mai mare".

Si vicepresedintele Crin Antonescu s-a declarat impotriva desemnarii facute de Traian Basescu, el considerandu-l pe Stolojan un politician prea slab pentru a conduce un guvern intr-o perioada de criza.

"Daca premierul a fost desemnat de presedintele tarii ca economist nu am nimic de spus, dar daca a fost desemnat ca om politic nu sunt de acord cu asa ceva. Din punct de vedere politic este un om slab ca sa conduca un guvern intr-o asemenea perioada dificila. Stolojan este de multa vreme un om de casa a lui Traian Basescu", a declarat Antonescu.

Abia acum urmeaza greul

Nu cred ca trebuie sa mai precizez ca PD-L-ul nu are nimic impotriva acestei numiri. Liderii democrat-liberali nu au comentat foarte mult aceasta decizie a presedintelui Basescu, rezumandu-se doar in a preciza ca trebuie vazut ce se va intampla in continuare.

Emil Boc, cel care a numit formula de guvernare PSD- PD_L drept "compromisul rational", a declarat ca, pentru el, fraza zilei este "Negociem!, Negociem!, Negociem", fara sa comenteze anuntul presedintelui Basescu privind desemnarea lui Theodor Stolojan pentru functia de prim-ministru.

Gheorghe Flutur s-a multumit sa spuna: "E propunerea PD-L", iar Radu Berceanu a spus "Multumiti, in principiu, dar sa vedem cum iese acum", referindu-se la negocierile programate cu PSD.

Stolojan, insa, si-a facut intrarea ca premier desemnat prin enuntul: "Abia acum incepe greul". Intrebat la intrarea in sala in care s-a purtat cea de-a treia runda de negocieri cu PSD-ul daca este multumit de anuntul facut de seful statului, Stolojan a spus "Cred ca da. Abia acum urmeaza greul". Urmeaza sa vedem cum va gestiona ca premier acest "greu".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea