Social

Premierul a semnat ca primarul pentru miliardul de euro cu destinatia Elvetia

Premierul Tariceanu spune ca nu stie detalii despre acordul incheiat de Guvernul pe care il conduce cu cel elvetian si care risca sa activeze clauza de salvgardare in domeniul concurentei. Guvernul ofera unor firme elvetiene, fara licitatie, lucrari in valoare de peste 1,2 miliarde de euro.
Calin Popescu Tariceanu a semnat anul trecut un acord romano-elvetian de colaborare economica ce decreteaza inminarea prin oferta unica a celui mai important pachet de lucrari publice la hidrocentrale. Per total, suma ajunge la peste 1,2 miliarde de euro, la care se vor adauga rambursarile imprumuturilor ce vor fi garantate de Romania si luate de firmele elvetiene. Modelul nu este nou, el fiind brevetat chiar de actualul premier, cind era ministru al Industriilor.

Nu imi aduc aminte

In 1997, ministrul Tariceanu incredinta firmei elvetiene Suzer Hydro/ABB (devenita ulterior Va Tech Hydro AG) lucrarile de reabilitare de la hidrocentrala Portile de Fier I. Firma care a preluat Suzer Hydro, societatea austriaca Va Tech, a fost la rindul ei favorita unui ministru al Industriei, Dan Ioan Popescu , cel care i-a daruit retehnologizarea de la Portile de Fier II. Intrebat de noul acord cu elvetienii, incheiat anul trecut, premierul ne-a declarat: Nu imi aduc aminte despre ce este vorba. Am sa-i cer ministrului Seres informatii. Nu stiu in ce consta acordul sau actul la care faceti referire. Dar va pot spune clar ca nu este vorba de aprobarea nici unui contract fara licitatie. Sint dispus sa cercetez in amanuntime, daca cumva a fost ceva bagat pe ascuns acolo. Dar nu am aprobat nici un contract fara licitatie. Exista Legea achizitiilor publice , foarte clara, care nu permite acordarea prin incredintare directa a unui contract. Am vazut articolul, am ramas si eu destul de surprins, nu de articol, ci de ceea ce scrieti, de semnal, si va multumesc.

Modelul suedez

Schema aplicata acum de Cabinetul Tariceanu este trasa la sapirograf dupa cea dusa la perfectiune in mandatul lui Dan Ioan Popescu. Ea a fost dezvaluita publicului anul trecut, cind o publicatie straina vorbea pentru prima oara despre afacerea Spaga suedeza. Peter Fallenius, fost manager al Elektro Invest AB, din grupul ABB, a fost condamnat anul trecut la trei ani de inchisoare pentru ca a deturnat 1,5 milioane de euro din fondurile grupului ABB. In declaratiile date la proces, Fallenius a sustinut ca banii ar fi fost, de fapt, folositi pentru mituirea unor oficiali romani care au acordat lucrari fara licitatie firmelor din grupul ABB.

Intrebat de ce a incalcat Legea achizitiilor publice, Dan Ioan Popescu a explicat ca asa era formulat acordul romano-suedez de colaborare energetica. Este vorba despre exact paragraful din acord care a fost preluat, in 2005, la art. 2 din acordul romano-elvetian parafat de Tariceanu: Achizitionarea de bunuri, lucrari si servicii pentru implementarea proiectelor se va face, cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare, prin oferta unica, cu conditia sa se asigure eficienta economica in conditiile de piata. In cazul contractelor la cheie, operatorii economici elvetieni se vor stradui sa utilizeze pe cit de mult posibil bunuri, lucrari si servicii romanesti.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea