Social

#sanatate #sange #studiu #premiera romania #cercetator roman #sange articficial

Premiera mondiala in medicina: un cercetator roman a creat sangele artificial incolor

Un cercetator roman, de la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, a reusit, in premiera, mondiala sa creeeze, in laborator, un tip de sange experimental, incolor, folosind o substanta provenita de la melcii marini.

Acest lichid ar putea revolutiona tehnicile medicinei deoarece va putea inlocui hemoglobina. De asemenea, acest sange artificial va putea rezolva, totodata, si nevoile de transfuzii.

"Multi cercetatori din lume incearca sa produca sange, dar sangele incolor e o premiera mondiala. Materia prima este formata din apa si sare. Hemeritrina pe care o folosim noi e o substanta pe care unii viermi marini o folosesc ca sa-si transporte oxigenul, dar care, spre deosebire de hemoglobina umana, este mult mai rezistenta la agentii de stres ce provoaca reactiile secundare", a declarat cercetatorul Radu Silaghi-Dumitrescu.

Sangele artificial poate fi sterilizat, astfel ca riscul infectarii cu hepatita B, C sau HIV este aproape nul.

"In plus, se pot produce cantitati aproape nelimitate si apoi se pot depozita pe termen foarte lung si fara a necesita conditii speciale. Poate ajunge in tari care nu au nici macar curent electric, ce sa mai vorbim de frigidere", a mai dezvaluit cercetatorul roman.

Sursa foto: descopera.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea