Social

# despagubiri infectii spital #infectie stafilococ #stafilococ

Premiera in Romania! O pacienta va fi despagubita cu 50.000 de lei pentru ca s-a infectat cu stafilococ in spital

Premiera in Romania! O femeie care s-a infectat cu stafilococ in timpul unei operatii de cezariana intr-un spital din Oradea va fi despagubita cu 50.000 de lei. 

Tribunalul Bihor a decis ca femeia a contactat infectia din spital in urma cu aproape 6 ani. Pacienta a fost internata in anul 2013 la maternitatea din Oradea unde a nascut prin cezariana. Dupa ce a fost externata s-a simtit foarte rau, acuzand stari febrile si dureri si a fost din nou operata, la acelasi spital. 

"La internare i s-au facut analizele medicale preparatorii operatiei si nu s-a constatat existenta niciunei infectii. Dupa analizele efectuate ulterior primei interventii chirurgicale s-a constatat prezenta unei infectii, respectiv a unui stafilococ hemolitic," a declarat avocatul femeii, potrivit stirileprotv.ro.

Conducerea spitalului nu este de acord cu decizia tribunalului

Pacienta a avut nevoie si de o a treia operatie, dar la un alt spital din Oradea, iar expertizele au aratat o legatura intre infectia cu stafilococ si operatiile precedente.

Dupa aproape doi ani de procese, instanta i-a dat dreptate, iar decizia este definitiva.

Conducerea spitalului sustine ca instanta nu a luat in calcul faptul ca pacienta putea contacta infectia din alta parte.

"Judecatoria Oradea a considerat ca reclamanta a fost clinic sanatoasa si ca a luat microbul in spital. De asemenea, mai considera ca a fost un focar infectios. Nu au existat 3 cazuri simultan cu aceeasi tulpina," a spus dr. Lucia Daina, director medical Spitalul Judetean de Urgenta Oradea, pentru stirileprotv.ro.

Ministerului Sanatatii a confirmat ca in 2017 cele mai multe cazuri de infectii spitalicesti au fost raportate in Bucuresti, peste 5000. Apoi urmeaza judetele Iasi, Cluj si Timis. Cele mai putine infectii intraspitalicesti au fost declarate in judetele Gorj, Giurgiu, Ialomita si Covasna.

De asemenea, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, spune ca in Romania nivelul cazurilor raportate e de 1,4%, spre deosebire de Germania cu un nivel de 8%, ceea ce  inseamna ca spitalele nu anunta aceste cazuri de infectii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea