Social

Predeal, o statiune lasata in paragina de „patronii“ care o conduc

In timp ce toate drumurile din statiunea montana arata ca dupa un bombardament, primarul si vicele „perlei de pe Valea Prahovei" isi vad de afacerile lor prospere.

 

Orasul Predeal are pretentia de a fi o statiune montana europeana. O localitate in care mai toti guvernantii care s-au perindat pe la conducerea tarii din 90’ si pana azi si-au construit case de vacanta arata astazi ca dupa un bombardament din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

 

In timp ce strazile nu au mai fost reparate de ani de zile, policlinica e plina de igrasie si localnicii traiesc de pe o zi pe alta, primarul, patron de hotel, concesioneaza si vinde terenuri viceprimarului, un alt patron de hotel.

 

In afara de Drumul National 1 care strabate Predealul, toate celelalte strazi perpendiculare sunt pline de gropi. Viceprimarul spune ca nu are prerogative, iar primarul nu are nimic de comentat. De departe, cea mai prospera zona pentru patronii de hoteluri si pensiuni din Predeal este Clabucet, un "cartier de vile" situat in imediata apropiere a partiei de schi.

 

Aici s-a construit pe fiecare metru patrat de teren, iar gradul de ocupare la hoteluri si pensiuni este de 75% pe toata perioada anului. Drumul de acces insa catre oricare dintre aceste hoteluri este unul de off-road. Craterele din sosea pot pune probleme chiar si masinilor de teren cu tractiune integrala. Un consilier local, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, ne-a declarat ca primarul in mod intentionat nu vrea sa repare acel drum.

 

"A zis ca il lasa asa, ca sa vada si politicienii de la Bucuresti care vin pe aici si sa ii dea bani sa il faca", a declarat consilierul. O atitudine cel putin ciudata, daca tinem cont de faptul ca Mihail Vestea, primarul orasului Predeal, detine hotelul Coroana Cocosului, situat chiar la baza partiei Clabucet.

 De la ultima pensiune si pana la hotelul primarului, mai exista un spatiu de cateva sute de metri patrati care momentan este folosit ca parcare. Proprietarii pensiunilor din zona il acuza pe Vestea ca nu vrea sa concesioneze si acel teren, pentru a nu-i face nimeni concurenta hotelului sau.

Niciunul dintre localnici nu intelege de ce exista aceasta lupta crancena pentru a pune mana pe un teren in Predeal, in conditiile in care orasul nu are piata, policlinica sau drumuri de acces si este complet mizerabil.

 

Localnici inconjurati de pensiuni si izolati de restul lumii

 

„Sa ai o casa de vacanta, poate se merita. Dar sa locuiesti in orasul asta cu o pensie de 5 milioane de lei vechi, este sinucidere curata", spune Mihai Ciobotarasu, un localnic. „Nu avem o casa de cultura, pentru ca aceasta a fost ocupata de primarie. Nu avem niciun parc, in schimb, avem strazile stricate si pline de gunoaie", spune localnicul.

 

Sotia acestuia, membra in Liga Pensionarilor, ii ia apararea primarului Vestea, care si-ar fi cerut scuze pentru starea drumurilor dand vina pe lipsa banilor. "Primarul a zis ca prioritara a fost construirea unor locuinte sociale , iar consiliul local a hotarat ca banii sa mearga in acea directie", explica femeia. Casa familiei Ciobotarasu este vecina cu hotelul Hollyday, iar strada pe care este situata arata mai rau decat un drum de tara dintr-un catun oarecare.

 

Sub nicio forma, o masina de salvare nu are cum sa ajunga pana aici, iar aceasta este o problema pentru toti oamenii in varsta care locuiesc la cateva sute de metri altitudine fata de DN1. "Am avut o data nevoie de salvare si masina nu a putut urca. Am coborat cu sania", povesteste nea Mihai. Barbatul a lucrat 42 de ani la Tractorul Brasov, ca majoritatea predelenilor.

 

"Am fost 10.000 de localnici, iar acum am ramas mai putin de jumatate, spune Mihai Ciobotarasu. Dupa 42 de ani de facut naveta, am o pensie de 500 de lei. Suntem muritori de foame. Multa lume s-a trezit data afara din casa de asa-zisii mostenitori ai proprietatilor si acum, cu retrocedarile astea, multi au fost nevoiti sa plece", mai povesteste nea Mihai.

 

Oamenii nu au de unde sa isi cumpere o rosie, un cartof sau o ceapa pentru ca piata din centrul orasului este parasita. Singura lor solutie este sa treaca pragul supermarketurilor care practica preturi extrem de ridicate, acestea adresandu-se in special turistilor care vin la Predeal.

 

Batranii abia asteapta campania electorala, pentru ca asa vor mai primi de la candidati cate o punga cu zahar, una cu orez, ulei si alte alimente. "Nu la noi, ca pe strazile astea de pe-aici nici nu calca. Se duc numai la blocuri. O sa-i vedeti, cum incepe campania, cum umbla cu sacosele cu cadouri pe la oameni", spun Ciobotarasii.

 

Concesionari cu dedicatie de la primar pentru vice

 

Primarul Mihail Vestea si viceprimarul Ionut Goidescu sunt fericitii posesori ai unor hoteluri in orasul Predeal. Primarul Vestea detine hotelul Coroana Cocosului, iar vicele Goidescu detine hotelul Medieval, singurul loc in care se poate juca bowling in statiunea de pe Valea Prahovei. Localnicii spun ca ei doi au fost prieteni la catarama in primii ani de mandat, iar dovada a prieteniei lor stau contractele de concesiune sau de vanzare-cumparare dintre ei.

 

Astfel, in 2002, primarul Vestea a concesionat un teren de 367 situat la cota 0,00 din Predeal firmei Edificia SRL, controlata de viceprimarul Ionut Goidescu. Pe acest teren exista o fundatie construita de fostul concesionar. Prin hotararea consiliului local numarul 67 din 31.05.2005 se adauga un act aditional la contractul de concesiune prin care terenul de 367 de metri devine de 500 de metri, si isi schimba amplasamentul.

 Ulterior, Ionut Goidescu cumpara acest teren cu 35 milioane de lei vechi si il revinde, cu 750 milioane de lei vechi, firmei Gerom, cu sediul in Bucuresti, care construieste aici o pensiune. Un alt contract de concesiune (nr. 5599 din 30.05 2002) arata cum primarul Mihail Vestea concesioneaza un alt teren de 200 de metri patrati tot firmei Edificia SRL in strada Mihail Saulescu. In 29.11.2004, o alta suprafata de 1.500 de metri patrati ii are protagonisti tot pe Ionut Goidescu si Mihail Vestea. Terenul cu pricina se afla in strada Prahovei din Predeal.

Vicele sustine ca nu e nimic ilegal, iar primarul nu comenteaza.

 Viceprimarul Ionut Goidescu spune ca a participat la licitatii si a castigat concesiunile respective in mod legal. "Primaria nu mi-a concesionat niciodata in mod direct mie niciun teren. Terenul eu l-am cumparat de la o firma. De fapt, am cumparat o fundatie.  

Am stramutat terenul in alta parte, iar terenul a fost concesionat prin licitatie publica ", se justifica Goidescu. Intrebat daca a mai participat cineva la acea licitatie, viceprimarul a spus ca "... nu imi mai aduc aminte, dar am impresia ca am fost singurul ofertant". Nu i se pare deloc imoral sa aiba un hotel, o firma de constructii si cateva terenuri concesionate, pentru ca "functia publica e una trecatoare".

 

"Am si eu familie si toti ai mei sunt angrenati in firma asta. Sotia, sora... Eu am firma din 1994. Functia publica e una trecatoare si trebuie sa traiesc si eu, nu? Credeti ca daca eu si primarul eram saraci, comunitatea o ducea mai bine?", se intreaba retoric Ionut Goidescu. Intrebat de situatia devastatoare a drumurilor din Predeal, vicele a pasat vina in ograda primarului. Goidescu are alte prerogative, cum ar fi cele legate de gardienii publici invizibili, de piata parasita si de gunoiul omniprezent.

 "Eu am atributiuni delegate de primar care se refera la cateva chestiuni concrete. Eu ma ocup de gardienii publici, care nu mai exista. De piata, care o vedem cum arata, nu a suferit investitii, arata la fel ca inainte de ‘89. Toate astea insa pentru ca nu am avut sustinerea CL Predeal.

Avem cinci consilieri PDL din 13, cati sunt in total. Ma mai ocup de gunoi, insa de chestiunile importante, cum ar fi contractele, se ocupa primarul. Ionut Goidescu, membru marcant PDL, va candida la functia de primar. "Atunci, se vor schimba lucrurile", sustine acesta.

 

Echipa noastra a fost la primaria din Predeal unde a stat de vorba cu Ionut Goidescu, iar primarul, desi era in institutie, a declarat ca "nu am timp acum sa stam de vorba. Va sun eu intr-o ora". Ulterior, primarul Vestea si-a inchis telefonul si pana la inchiderea editiei nu a mai fost de gasit.

 

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Turism Acasa.ro ca sa afli care sunt cele mai frumoase destinatii de vacanta.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea