Postul Craciunului se tine intre 14 si 24 decemnbrie. Fata de postul Pastelui, aceste este mult mai usor de tinut, deoarece sunt multe dezlegari la peste.
A tine post nu inseamna doar a te abtine de la carne si lactate, cat si de la gandurile rele. In Postul Craciunului se mananca peste in fiecare zi de sambata si duminica, dar si la sarbatorile religioase.
In schimb, in zilele de luni, miercuri si vineri se mananca bucate fara ulei si nu se bea vin decat daca se sarbatoreste vreun sfant mare mentionat in calendar cu cruce rosie.
Ultima zi a Postului Nasterii Domnului 24 decembrie, numita ajunul Craciunului, este zi de post mai aspru decat celelalte zile: nu se mananca nimic pana dupa-amiaza, iar in alte zone, se mananca doar la rasaritul Luceafarului de seara, care aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Nasterea Domnului.
In ziua de Ajun se mananca grau fiert indulcit cu miere, poame, covrigi sau turte din faina caci cu seminte a ajunat Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilon, care au inchipuit – mai inainte – Nasterea lui Hristos.