Social

Posibila scumpire a medicamentelor de la 1 iunie

Medicamentele s-ar putea scumpi de la 1 iunie. Aceasta ar putea fi una dintre masurile la care sa se ajunga in urma razboiului dintre ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu si importatorii si distribuitorii de medicamente . Reprezentantul Executivului a declarat astazi ca preturile medicamentelor nu vor fi reactualizate inainte de 1 iunie, in ciuda solicitarilor venite de la importatori si distribuitori. Acestia din urma vor inchide maine, in semn de protest, depozitele cu produse farmaceutice.

Ministrul a adaugat ca acest mod de a protesta pe care il adopta importatorii si distribuitorii de medicamente nu va duce la probleme in aprovizionarea unitatilor sanitare pentru ca acestea sunt obligate sa isi faca stocul pentru trei saptamani inainte.

In plus, oficialul a spus ca nu va fi de acord cu cresterea preturilor medicamentelor numai pentru ca asa cer distribuitorii, considerand ca aceasta majorare a pretului nu se impune. Una dintre cele mai mari nemultumiri ale distribuitorilor pentru neactualizarea preturilor la medicamente se leaga, in opinia lui Nicolaescu, de faptul ca acestia nu mai beneficiaza de reduceri importante la cumpararea medicamentelor.

Ministrul a anuntat ca ii asteapta pe reprezentantii importatorilor si distribuitorilor de medicamente la minister, dupa Paste, pentru discutii privind reactualizarea preturilor, insa, in niciun caz, preturile nu vor creste mai devreme de 1 iunie.

Distribuitorii de medicamente din Romania au anuntat ieri ca isi vor inchide depozitele, in cursul zilei de maine, pe o perioada de 24 de ore, in semn de protest fata de decizia Ministerului Sanatatii de a nu reactualiza preturile medicamentelor. Ultima actualizare a preturilor s-a facut in aprilie 2007, desi, potrivit legii, acest lucru se face la fiecare trei luni.

Actiunea de protest va continua in intervalul 5-9 mai, cand, timp de alte doua zile, nu vor mai fi distribuite medicamente catre farmacii si spitale, pentru ca in saptamana 12-16 mai, sa fie inchise depozitele pentru alte trei zile.

Daca inchiderea depozitelor nu va determina Ministerul Sanatatii sa reactualizeze preturile medicamentelor, distribuitorii ameninta ca vor apela la justitie si vor reclama guvernul la Comisia Europeana.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea