Social

Portretul restantierului bancar

Incapacitatea de plata, pierderea locului de munca , plecarea din tara, supraindatorare prin contractarea de credite la mai multe banci, neaaceptarea platii anticipate a debitului integral (in caz de intarziere a mai mult de trei rate lunare), debitorul nu este beneficiarul creditului, deces - cam acestea sunt motivele oferite de cei care nu-si platesc datoriile catre bancile care i-au imprumutat, este concluzia unui studiu realizat de Romania.


Pe baza portofoliului de creante bancare gestionat, studiul Coface releva ca 94% din imprumuturile restante provin din cadrul creditelor de consum si a celor de nevoi personale, in timp ce ponderea creditului restant auto, imobiliar, de tip leasing si creditului pe card este de numai 6%.

In portofoliul Coface, Capitala detine suprematia in ceea ce priveste numarul de persoane fizice cu debite, cu o pondere de 22%. Bucurestiul este urmat de Hunedoara, cu 11%, Constanta - 9%, Dolj - 7%, Iasi - 7%, Vrancea - 6%.

Cea mai mare parte a restantierilor, respectiv 88%, au debite cu o valoare mai mica de 1.000 de euro, in timp ce doar 1,22% au debite mai mari de 3.000 de euro. Barbatii sunt cei mai rau-platnici, cu o pondere de 60% din totalul debitorilor.

Segmentul de varsta in care incidenta la plata este frecventa este de 30-40 de ani. Potrivit studiului Coface, o treime din nu mai au acelasi loc de munca declarat in si 45% nu mai locuiesc la adresa mentionata la momentul acordarii imprumutului. Alti 45% dintre debitori nu pot fi identificati din lipsa numerelor de telefon valide sau a adresei schimbate, iar 17% dintre restantieri vor fi urmariti in instanta.

O parte semnificativa a debitorilor - 86% - provine din urban. Din punct de vedere al sanselor de a mai recupera aceste credite neperformante , primele trei judete sunt: Iasi, cu o rata de recuperare de 41%, Galati - 29% si Suceava - 28%. Judetele cu cea mai mica sansa de recuperare sunt Bacau - 9%, Neamt - 12%, Vaslui - 13%. Capitala se afla pe locul 16, cu o rata de recuperare de numai 13%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea