Social

Populatia Romaniei a scazut cu aproape 2 milioane in 10 ani

Din ce in ce mai putini romani. Aceasta este concluzia raportului Institutului National de Statistica(INS) privind evolutia populatiei tarii noastre in luna martie . Datele INS arata ca tendinta de scadere a populatiei a continuat si in a treia luna a anului, fiind inregistrat un spor negativ de -4.500 persoane. 

Datele centralizate au aratat ca in martie au fost inregistrati 17.514 nascuti-vii, cu 194 mai putini decat in luna precedenta, determinand o scadere a ratei de natalitate la 9,6 nascuti-vii la 1.000 locuitori fata de 10,4 ‰, cat a fost in luna februarie. Pe de alta parte, rata mortalitatii infantile (decedati sub un an la 1.000 de nascuti-vii) a crescut pana la 12,5 la mie in luna martie fata de 11 la mie in luna februarie. 

In ceea ce priveste rata mortalitatii, aceasta a scazut de la 12,8 decedati la 1.000 locuitori, la 12,1 ‰ in luna martie, cand s-au inregistrat 21.982 decedati. Si numarul de casatorii a scazut in luna respectiva, la fel si rata divorturilor.

De asemenea, nici la sporul natural (numarul nascutilor-vii minus numarul decedatilor), tara noastra nu a stat mai bine in martie. Acesta a fost negativ si a crescut de la -4,100 de persoane in luna februarie la -4,500 de persoane in martie, aproximativ la fel cu cel din urma cu un an. 

scaderea populatiei tarii noastre observata din datele obtinute de INS in ultimul an cel putin a determinat o reactie din partea autoritatilor. Astfel, Guvernul a aprobat, in sedinta sa de ieri, un memorandum pentru elaborarea unei strategii demografice a Romaniei si a unui plan de masuri care sa previna scaderea populatiei. 

Una dintre principalele estimari si totodata ingrijorare in aceasta privinta, subliniata de membrii Executivului este aceea ca, in perioada 1990-2008, avem un deficit de 1,7 milioane locuitori.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea