Social

#polonia #acord #scut #antiracheta

Polonia spera sa incheie acordul privind scutul antiracheta

Ofensiva militara rusa a contribuit la accelerarea negocierilor dintre Polonia si SUA cu privire la scutul antiracheta , iar Varsovia spera sa incheie joi acest acord.

Ministrul polonez, Radoslaw Sikorski, a afirmat astazi ca situatia din Georgia va duce la incheierea mai rapida a negocierilor privind scutul antiracheta."Cresterea tensiunii la nivel international cu care avem acum de-a face indica faptul ca garantiile de securitate sunt si mai importante decat pana acum", a spus Sikorski inainte de inceperea a negocierilor pe care le poarta cu subsecretarul de stat american pentru dezarmare John Rood .

Sikorski a dat asigurari ca Polonia nu va formula cereri suplimentare, urmarind aceleasi obiective fixate de premierul Donald Tusk, adica amplasarea permanenta de rachete antiaeriene Patriot pe teritoriul Poloniei.

Potrivit unor informatii neconfirmate din presa poloneza, SUA ar fi pregatite sa furnizeze o baterie de rachete Patriot si sa-i vanda alte cinci la pret redus.

Presedintele polonez Lech Kaczynski , care sustine fara rezerve amplasarea scutului american pe teritoriu polonez, s-a aratat de asemenea optimist cu privire la incheierea acordului. "Aceasta chestiune foarte importanta pentru Polonia s-ar putea finaliza pozitiv", a subliniat el, miercuri.

Negocierile au inceput miercuri seara si urmeaza sa fie continuate astazi, a declarat pentru AFP Alicja Rakowska, purtatoare de cuvant a MAE polonez.

SUA doresc amplasarea in Europa Centrala in 2011-2013 a doua elemente ale scutului antiracheta ce ar urma sa protejeze continentul de eventuale amenintari balistice din state precum Iranul. Zece rachete interceptoare ar urma sa fie amplasate aproape de Slupsk, in nordul Poloniei, iar o statie radar in Republica Ceha .

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea