Social

#polonia #tratatul de la lisabona #sarkozy

Polonia s-a sucit si nu va fi un obstacol pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona

In mod ironic, Kaczynski vrea acum sa fie avocatul textului pe langa euroscepticul lider ceh.

Nu aduce anul ce aduce ceasul. Sub spectrul acestei sintagme au descurs discutiile dintre presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si omologul sau polonez, Lech Kaczynski . Negocierile dintre cei doi lideri pe diverse politici europene au fost atat de fructuoase, incat pana si ultimele reticente ale lui Kacyznski privind promulgarea Tratatului de la Lisabona au disparut ca si cand nici nu au existat.

Astfel se explica declaratia ulterioara a presedintelui polonez care a promis ca tara sa nu va fi „un obstacol pentru ratificarea Tratatului”, informeaza AFP si „Polskie Radio”. „In cursul intalnirii cu seful statului francez, am stabilit chiar un plan comun care va fi facut public la momentul oportun", a adaugat el.

Mai mult, liderul de la Varsovia a lasat de inteles ca schimbarea sa de atitudine fata de viitorul acestui document european se datoreaza unor aranjamente cu liderul de la Elysee, cel mai probabil de natura economica, dar si politica. „Au existat anumite angajamente reciproce. Sunt convins ca vor fi realizate", a declarat Kaczynski, fara a oferi alte detalii.

Totusi, presedintele polonez a evitat sa ofere o data precisa pentru semnarea Tratatului de la Lisabona, limitandu-se in a preciza ca va dura „cateva saptamani”.
 
"Schimbarea la fata" a lui Kaczynski 

Atitudinea diferita si deschisa a liderului de la Varsovia nu mai surprinde pe nimeni, mai ales ca ambitia lui Nicolas Sarkozy de a salva Tratatul este greu de infranat, iar discursurile diametral opuse ale lui Kacyznski sunt la ordinea zilei. Nimic nu l-a oprit pe oficialul polonez sa le provoace un atac de panica oficialilor europeni acum cateva saptamani, cand a declarat ca nu mai vede rostul semnarii unui document deja „ingropat” de irlandezi, chiar daca el (alaturi de fratele sau geaman, fost premier ) au negociat dur, in 2007, prevederile Tratatului.

Astfel, nici faptul ca Lech Kacyznski s-a angajat, ieri, sa ajute personal la ratificarea documentului de catre toata lumea, facand indirect referire la apropiatul sau omolog ceh ( Vaclav Klaus ), nu mai reprezinta o surpriza. Strategia presedintelui polonez a fost insa cu dus si intors, cel putin pe plan intern, avand in vedere ca premierul liberal, Donald Tusk, este un proeuropean convins.

Drept pentru care, chiar daca a semanat panica atat in randul europenilor, cat si printre propriii conationali prin tonul adoptat acum cateva saptamani, Kaczynski se va putea lauda ca a obtinut inca ceva in plus de la colegii de Uniune pentru a semna Tratatul, pe langa faptul ca a demonstrat ca Polonia este o forta demna de luat in seama.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea