Social

Polonia obtine bunavointa Rusiei, dar nu si gazoductul cerut

Putin i-a cerut acces la scutul antiracheta pe care il vor construi americanii. Vizita lui Tusk, umbrita de retinerea unui jurnalist polonez de catre autoritatile ruse. Vladimir Putin l-a primit pe noul premier polonez Donald Tusk ca pe un vechi prieten. Tonul amical al partii ruse, anuntat de premierul polonez, a fost sustinut, cel putin la nivelul amabilitatilor, si de liderul de la Kremlin, care insa s-a limitat sa faca doar promisiuni delegatiei de la Varsovia. Atitudinea prietenoasa a rusilor se datoreaza profilului politic al lui Tusk, decis sa remedieze tensiunile cu marele sau vecin din perioada fostului premier Kaczynski. Faptul a fost salutat de autoritatile de la Moscova, dar nu si recompensat in vreun fel, dupa cum se astepta delegatia poloneza. Discutiile dintre Tusk si Putin (insotit si de succesorul sau, Dmitri Medvedev) s-au concentrat pe sectorul energetic, comert si, cum era usor de anticipat, asupra planurilor americane privind amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta in Polonia, relateaza Reuters. Mult asteptata „dezghetare” a relatiilor dintre cele doua capitale nu a fost insa sesizabila la nivel de fond, ci doar la nivel de conduita diplomatica.

Un jurnalist polonez, retinut

Reuniunea dintre cei doi lideri a fost precedata de un incident caracteristic spatiului rusesc – un jurnalist polonez a fost retinut pentru putin timp de oficialii rusi. Reporterul Waclaw Radziwinowicz, de la cotidianul Gazeta Wyborcza, ce il insotea pe Tusk, a putut sa se alature delegatiei de la Varsovia doar dupa sfarsitul discutiilor dintre oficiali si asta numai la interventia premierului Viktor Zubkov. Ziaristul a acuzat partea rusa ca incidentul a fost, de fapt, o „pedeapsa politica”, din cauza articolelor sale despre Rusia si statele foste sovietice invecinate.

Tusk promite sa ridice vetoul

Pe plan politic, relatiile ruso-poloneze raman blocate din cauza acelorasi puncte nevralgice. Moscova este in continuare nemultumita de discutiile dintre Polonia si Statele Unite privind scutul antiracheta, Rusia considerand ca acest proiect ameninta securitatea sa nationala. Putin i-a cerut premierului Tusk sa permita accesul inspectorilor rusi ca sa verifice viitoarele instalatii, dar oficialul polonez i-a readus la cunostinta liderului de la Kremlin ca tara sa se opune unei prezente permanente a acestora. Totusi, Tusk s-a declarat deschis gasirii unei solutii de compromis. De asemeni, el s-a declarat pregatit sa ridice vetoul polonez asupra negocierilor dintre Rusia si Uniunea Europeana in vederea semnarii unui parteneriat strategic . Acesta se justifica atata timp cat Rusia a interzis importurile de carne din Polonia, dar embargoul a fost ridicat in decembrie 2007. Cu toate acestea, seful Executivului de la Varsovia a plecat destul de dezamagit de la Kremlin. Varsovia si-ar fi dorit ca Moscova sa renunte la proiectul cu Berlinul privind privind construirea gazoductului Nord Stream (pe sub Marea Baltica), in favoarea unui gazoduct cu statele baltice si Polonia. „Daca ma intrebati: «L-ati convins pe d-l Putin sa renunte la proiectul Nord Stream ?», raspunsul meu va fi clar: nu.” Dependenta in proportie de 70% de gazele din import, in principal din Rusia, Polonia se teme pentru securitatea sa energetica. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea