Social

Polonia ancheteaza cazul unui roman mort prin infometare

PSD cere demisia ministrului roman de Externe. 

Parchetul din Cracovia investigheaza cazul unui roman, inchis pentru furt, care a murit dupa ce a intrat in greva foamei, relateaza publicatia poloneza Gazeta Wyborcza, citata de Mediafax. Claudiu Crulic a murit in data de 18 ianuarie la Spitalul militar din Cracovia. Motivul oficial al mortii a fost ca suferea de pneumonie si de inflamare miocardica, dupa o lunga greva a foamei.

Romanul a fost arestat in septembrie 2007 si plasat intr-un centru de detentie pentru ca a furat un portofel cu carti de credit de la un judecator, pagubindu-l cu 22.000 de zloti. Claudiu a intrat in greva foamei, sustinand ca este nevinovat si a cerut sa ia legatura cu Ambasada Romaniei . La sfarsitul lui decembrie, starea de sanatate a detinutului s-a inrautatit rapid. Judecatorul Rafal Lisak spune ca a aflat de cazul romanului doar in 4 ianuarie. Cinci zile mai tarziu, a decis ca romanul sa fie alimentat fortat si examinat de medici.

”Nu a fost aplicata nicio masura medicala, totusi, pentru ca decizia nu era valida. Aceasta intra in vigoare dupa sapte zile, timp in care detinutul putea sa completeze o contestatie fata de aceasta”, a explicat purtatorul de cuvant al inchisorii. Romanul se simtea foarte rau, iar in 11 ianuarie medicii nu au mai asteptat decizia juridica si au inceput sa il hraneasca printr-un tub. Aceasta a dus la complicatii. Intr-un final, Curtea a decis sa il elibereze ca sa fie tratat intr-un spital civil.

„Pacientul a fost adus la noi in 17 ianuarie intr-o stare avansata de slabiciune. Nu putea sa mearga, avea tesuturile si muschii atrofiati”, a spus Piotr Plaskocinski, chirurgul de la Spitalul Militar din Cracovia. Claudiu Crulic a murit in urmatoarea zi.

Si in Romania, cazul lui Crulic a starnit reactii. „ Asumarea raspunderii de catre MAE, eventual prin demisia ministrului Adrian Cioroianu, ar trebui sa reprezinte un comportament absolut natural intr-o asemenea situatie“, a spus purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu.

„MAE nu a fost informat“

In replica, Ministerul Aface­rilor Externe a explicat, intr-un comunicat de presa, ca Amba­sada Romaniei din Polonia s-a implicat in cazul lui Claudiu Daniel Crulic, solicitand autoritatilor judiciare polone un tratament corect pentru cetateanul roman, noteaza Rompres.

Potrivit MAE, Ambasada romana din Polonia nu a fost anuntata ca Claudiu Crulic a respins acuzatiile si a intrat in greva foamei. „Inainte de a fi retinut pentru ultima in­frac­tiune era cercetat, in stare de libertate, pentru fapte infrac­tionale anterioare (furt). Cetateanul roman a respins de fiecare data acuzatiile aduse“, se mai arata in comunicat.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea