Social

Polonezii s-au fotografiat cu siluetele poetilor romani

Intre 15 si 18 mai 2008, s-a desfasurat, in Palatul Culturii si Stiintei din centrul Varsoviei, cea de-a cincizeci si treia editie a Targului International de Carte, unul dintre cele mai mari evenimente editoriale europene. La editia din acest an, Israelul a detinut statutul de invitat oficial.

Romania a fost prezenta cu 11 standuri (1 fix si 10 mobile, de fapt siluete in marime naturala a 10 poeti romani contemporani) dedicate poeziei romane contemporane. Intreaga prezenta romaneasca a fost asezata sub observatia tandru-ironica „Romanul s-a nascut poet”.

Standul fix, un perete ca un grafitti stilizat, a fost imprimat cu numele celor zece poeti reprezentand generatiile inca active – Emil Brumaru, Marius Ianus, Claudiu Komartin , Angela Marinescu, Ileana Malancioiu, Ioana Nicolaie, Ioan Es. Pop, Simona Popescu, Octavian Soviany, Robert Serban – si cu cate o poezie din opera acestora, in traducere in limba polona.

Pe rafturile dispuse aleatoriu au fost prezentate carti de poezie aparute in ultimii ani la editurile cunoscute pentru programele sau seriile dedicate poeziei: “Cartea Romaneasca”,“Vinea”si“Brumar”.
 
Standurile mobile i-au reprezentat, tot stilizat, pe cei 10 poeti in marime naturala si au fost raspandinte in tot Targul, in cele mai neasteptate locuri. Fiecare silueta a purtat 250 de fluturasi cu versuri din poetul respectiv, traduse de Joanna Kornas Warwas si Tomasz Klimkowski, unii dintre cei mai buni tineri traducatori de literatura romana din Polonia.

Siluetele, raspandite in intreg targul, au multiplicat impactul prezentei noastre, lasand impresia ca romanii sunt peste tot.

Bucurandu-se de un impact deosebit, atat standul fix cat si siluetele, realizate de artistul Arnold Estefan, au fost remarcate si au atras un numar foarte mare de public care s-a fotografiat, filmat in „compania” poetilor romani.

Desigur, amenajarea standului a fost si un prilej de publicitare a prezentei culturale romanesti in Polonia si a programelor ICR si ICR-Varsovia. Au fost distribuite pliante ICR, TPS, burse si cataloage de prezentare a editurilor romanesti.

S-au efectuat vizite la editurile vizate pentru programul editorial al ICR: „Muza”, „Czarne”, „Znak”, Wydawnictwo Literackie”. Baza de date a Institutului a fost completata cu nume noi.  Echipa ICR-Varsovia a stat permanent la stand, oferind informatii, raspunzand diferitelor intrebari ale publicului, foarte numeros pe toata durata Targului.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea