Social

Polonezii incearca sa iasa basma curata din dosarul Crulic

Procurorii din Cracovia admit ca nu au audiat martori-cheie pentru lamurirea cazului.

Autoritatile poloneze admit ca nu au verificat „pista Italia" in cazul Daniel Claudiu Crulic, dar sustin ca romanul nu ar fi invocat „aceasta modalitate de aparare" pana la data de 23 noiembrie 2007, desi fusese arestat in septembrie. Memoriile inaintate de Crulic, dar si marturiile rudelor din tara contrazic insa varianta procurorilor polonezi. In paralel, oficiali europeni cer „o expertiza criminalistica independenta" in acest dosar.

Procurorii din Cracovia - Polonia recunosc, intr-un raspuns scris inaintat cotidianului „Adevarul", ca nu au verificat „pista Italia" in cazul romanului Daniel Claudiu Crulic. Purtatorul de cuvant al Procuraturii Districtuale Cracovia, Boguslawa Marcinkowska, admite ca martorul Sabina Ciepiela (care a calatorit impreuna cu romanul in Italia la data la care a fost comis furtul de care acesta era acuzat) nu a fost audiat.

Mai mult, recunosc autoritatile poloneze, niciun alt angajat al Agentiei de Turism „Jordan", care a emis biletele de autocar datate si nominale, nu a fost audiat. Procurorii cracovieni admit si ca nu au cautat sa identifice si sa audieze alti posibili martori, eventual pasageri ai autocarului ce l-a transportat pe Daniel Claudiu Crulic in Italia, pe 10-11 iulie 2007.

Procurorii polonezi invinovatesc mortul

Anchetatorii polonezi sus­tin ca nu au verificat aceasta pista deoarece acuzatul roman nu ar fi invocat „aceasta modalitate de aparare" pana la data de 23 noiembrie 2007. Aceasta, in conditiile in care ancheta a fost finalizata pe 31 noiembrie. Ba chiar, mai sustin procurorii polonezi, Daniel Claudiu Crulic ar fi recunoscut ca s-ar fi aflat in Cracovia in momentul comiterii faptei, in timpul mai multor audieri oficiale din 12 si 15 septembrie.

Varianta procurorilor polonezi este insa contrazisa de mentiunile din memoriile adresate de Crulic Ambasadei Romaniei din Varsovia, inca din luna septembrie, in care se mentioneaza despre „pista Italia".

Totodata, marturia matusii din Dorohoi a lui Claudiu Crulic demonstreaza ca romanul a invocat aceasta modalitate de aparare inca din data de 10 septembrie. Daniel Claudiu Crulic a sunat-o pe Iosefina Leontescu, matusa sa, cu doar cateva minute inainte de a intra in foto ), a declarat trimisului special al „Adevarului" la Strasbourg ca, in opinia sa, in cazul Crulic se impune o „expertiza criminalistica independenta". Totodata, co­misarul Hammarberg a ada­ugat ca, in astfel de si­tu­atii, diplomatii din tara de origine a cetateanului strain ar trebui „informati fara intarziere". Thomas Hammarberg a mai spus si ca Guvernul Romaniei ar trebui sa ofere asistenta familiei indoliate in demersurile pe care aceasta doreste sa le intreprinda.

Comisie rogatorie romano-polona

Ancheta privind elucidarea imprejurarilor in care a murit Claudiu Crulic va fi efectuata de procurorii Parchetului General, intrucat aceasta institutie are birou de relatii externe care realizeaza comisii rogatorii cu autoritati judiciare din alte state. Dosarul lui Crulic a fost inregistrat, ieri, la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul General, fiind preluat de la PJ Sector 2. Anchetatorii urmeaza sa stabileasca si data la care trupul neinsufletit al lui Claudiu Crulic va fi deshumat , la cererea familiei. 

Guvernul taxeaza misiunile diplomatice


In urma unor verificari, Departamentul de Control al Guvernului a constatat deficiente in modul de emitere a actelor de catre misiunile diplomatice. Motivul principal al acestor intarzieri ar fi lipsa unui protocol intre ministerele de Interne si Externe privind procedurile de lucru la eliberarea documentelor. Inspectorii guvernamentali au descoperit, in primul rand,  intarzieri nejustificate – uneori chiar de peste un an de zile - in solutionarea cererilor pentru eliberarea pasapoartelor, actelor de stare civila si a cazierului judiciar.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea