Social

Politistii de frontiera - angajatii cu cei mai bogati socri si cumnati


Ministrul administratiei si internelor , Vasile Blaga, le-a cerut granicerilor sa uite de perioada cand erau sub tutela Ministerului Apararii Nationale, deoarece trebuie sa devina politisti. Referitor la bunastarea oamenilor legii care raspund de granitele tarii, Blaga a spus ca "sunt angajatii cu cei mai bogati socri si cumnati".




In acest an, cei 15.000 de angajati ai Politiei de Frontiera au controlat actele a 25,5 milioane de persoane. Dintre acestea, 14 milioane erau romani, aproape 200.000 ramanand in afara granitelor.


300 de politisti de frontiera fara liceu


Ministrul administratiei si internelor s-a aratat oarecum deranjat de faptul ca 300 de politisti de frontiera nu au liceul. "Trebuie sa rezolvam problema incadrarii tuturor posturilor asa cum ne cere Uniunea Europeana, dar trebuie sa vedem ce facem si cu acesti angajati care nu au studii medii", a spus Vasile Blaga.

El a explicat si faptul ca pana in iunie efectivul Politiei de Frontiera trebuie sa fie ocupat in proportie de 100%, in acest moment numai 83% din functii fiind ocupate. In acest an au fost angajate aproape 4.300 de persoane. Cu toate acestea, MAI se pregateste pentru o restructurare care urmeaza sa aiba loc in 2010. "Cand vom deveni stat Schengen, va trebui sa renuntam la aproape 6.000 de functii de pe frontierele interne. Trebuie sa vedem de pe acum ce facem cu aceasta situatie, pentru ca in statele europene reprezinta o problema", a declarat ministrul Blaga. Practic, in acest an, IGPF va angaja 3.467 de oameni pentru ca peste patru ani sa concedieze 6.000.

Seful MAI a dorit ca angajatii Politiei de Frontiera sa invete cat mai mult despre sistemul pe care il gestioneaza. El s-a aratat nemultumit de faptul ca anumite persoane din IGPF nu au popularizat indeajuns de mult regulile de calatorie in spatiul Schengen , astfel ajungandu-se in situatia inregistrata la jumatatea anului trecut cand mai multe autocare cu romani au fost reintoarse din Spania. "Trebuie sa uitati perioada in care lucrati pentru alte ministere. Acum sunteti politisti", le-a spus Vasile Blaga sefilor IGPF reuniti la bilantul anual.


Coruptia ramane cea mai mare problema


In 2005, aproape 80 de sefi din cadrul Politiei de Frontiera au fost demisi pentru management defectuos. In aceeasi perioada, alti 640 de politisti au primit sanctiuni pentru neglijenta in serviciu . In anul care tocmai s-a incheiat s-au realizat peste 7.300 de actiuni sub acoperire pentru testarea integritatii angajatilor. De asemenea, s-au realizat 67 de campanii de constientizare a publicului asupra faptului ca la frontiera exista o serie de masuri de stopare a coruptiei. In acelasi timp s-a realizat si o campanie de pedepsire a mituitorilor, 42 de persoane care au incercat sa ofere bani lucratorilor IGPF alegandu-se cu dosar penal. Cererea comunitarilor de realizare a unei linii telefonice pentru combaterea coruptiei s-a dovedit a fi hilara. Din totalul de aproape 63.000 de apeluri inregistrate la numarul de telefon 959, numai 12 s-au referit la mita.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea