Social

#sofer #ebrietate #politia rutiera

Politia vrea reintroducerea "starii de ebrietate" in Codul Rutier

Soferii aflati in "stare de ebrietate " scapa nepedepsiti din 2006, cand parlamentarii au dezincriminat-o. Politia Rutiera vrea reintroducerea infractiunii.

Seful Politiei Rutiere, Lucian Dinita, explica diferenta dintre starea de ebrietate si conducerea sub influenta alcoolului.

"Este posibil ca un sofer sa aiba o alcoolemie foarte mare, dar starea sa psiho -fizica sa nu fie foarte afectata. La fel de bine este posibil ca o persoana sa aiba o concentratie mica de alcool in sange, dar starea sa sa fie serios afectata. Starea de ebrietate reflecta exact acest aspect, al efectului pe care alcoolul il are asupra organismului, la nivel psiho-fizic. Sunt afectate capacitatile soferului, care fie nu se poate tine pe picioare fie are reflexele afectate de alcool", a declarat comisarul-sef pentru Gandul.

Dinita sustine ca Romania este singurul stat din Europa care nu are aceasta prevedere. In Romania, starea de ebrietate a fost eliminata din Codul Rutier dupa ce medicii legisti care verificau soferul retinut s-au plans ca sunt chemati in instanta pentru probarea diagnosticului.

"Noi sustinem reintroducerea prevederii de constatare in unitatea spitaliceasca. Se va analiza mentinerea echilibrului, modul in care se duce mana la nas, incercarea de a vedea si cu ochiul acoperit si alte teste. Este exclus ca testarea sa o faca politistul, ca sa nu se interpreteze", a mai spus seful Politiei Rutiere.

In cazul in care propunerea politistilor va trece de Parlament, vor putea fi incriminati soferii care nu au o alcoolemie foarte mare, dar care in mod evident au afectate capacitatile psiho-fizice. Starea de ebrietate le va aduce acestora dosar penal, chiar daca alcoolemia din sange nu depaseste limita legala.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea