Social

Politia chineza deschide focul asupra unei manifestatii tibetane

Cincisprezece calugari tibetani considerati ca s-ar fi aflat la originea protestelor antichineze sunt dati disparuti de doua saptamani, dupa ce au fost retinuti de autoritatile chineze , relateaza The Independent. In plus, The Times relateaza ca fortele de ordine chineze au dechis aseara focul asupra catorva sute de protestatari tibetani care au manifestat in fata unui birou guvernamental local in semn de sustinere fata de revenirea lui Dalai Lama in Tibet.

Despre cei 15 calugari, care sunt in majoritate adolescenti, se stie ca au organizat un mars pasnic la 10 martie pe strazile orasului Lhasa, scandand sloganuri proindependenta si purtand drapelul tibetan. Jurnalistii occidentali spun ca reactia autoritatilor chineze a fost rapida si brutala, calugarii au fost retinuti imediat, multi fiind batuti si transportati undeva. De atunci insa nimeni nu i-a mai vazut.

Organizatia Amnesty International a cerut eliberarea lor imediata si a tuturor protestatarilor arestati in ultimele trei saptamani. Organizatia internationala sustine ca exista riscul major ca protestatarii sa fie supusi actelor de tortura si tratamentelor abuzive, afirmand ca reactia Chinei la protestele pasnice din Tibet si din regiunile invecinate - aceea de a detine protestatari, de a trimite trupe si de a recurge la violenta - nu este buna inaintea Jocurilor Olimpice.

Mai mult, ieri a inceput o manifestatie la care au participat cateva sute de protestatari tibetani, care a fost insa atacata cu focuri de arma de fortele de ordine chineze. Despre victimele acestei interventii exista doua variante – una, reprezentata de locuitorii din zona, care spune ca un calugar si un fermier au fost ucisi iar alte aproximativ 12 persoane au fost ranite in violentele de luni, si o alta, reprezentata de agentia oficiala chineza Xinhua care afirma ca un politist a fost ucis in ciocnirile cu o "multime clandestina" in orasul Luhuo.

Manifestatia a inceput in cursul dupa amiezii cand aproximativ 200 de calugarite de la manastirea Woge si un numar similar de calugari de la manastirea Jueri au marsaluit spre biroul guvernamental din Luhuo. Cateva sute de fermieri si nomazi li s-au alaturat pe drum, potrivit martorilor.

Conform jurnalistilor aflati in zona protestatarii s-au apropiat de reprezentanta guvernamentala, scandand "Traiasca Dalai Lama" si "Tibetul apartine tibetanilor" iar politistii chinezi au cerut manifestantilor sa renunte la protest si sa se retraga.

Mai multe focuri de arma s-au auzit ulterior iar martorii sustin ca doua persoane ar fi murit, un fermier si un calugar.

In urma cu doar cateva zile protestatarii tibetani acuzau autoritatile chineze ca ar fi ucis 19 persoane intr-un atac violent, in urma manifestatiilor care au loc in ultima perioada in zona Tibet.

Intre timp, autoritatile chineze au dat publicitatii o a opta lista de suspecti dati in urmarire generala dupa ce ar fi participat la violentele care au izbucnit in capitala tibetana Lhasa la 10 martie. Noua lista, emisa de Biroul de securitate Publica a Regiunii Autonome Tibetane, ridica la 53 numarul celor cautati de autoritatile chineze.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea