Social

Pohta ce-a pohtit Patriciu

Planul lui Dinu Patriciu , un PNL mic, care participa la orice guvernare doar in calitate de invitat, pare sa fie implementat in detaliu.
 
De la inaltimea celor doua miliarde de dolari pe care se presupune ca le are, Dinu Patriciu isi poate contempla opera vietii: PNL a ajuns exact ceea ce a dorit domnia sa, un partid mic, care nu face guverne, ci doar participa la ele in calitate de invitat. Cele trei partide importante, PSD, PD-L si PNL, declara toate ca au castigat alegerile. In fapt, toti mint: alegerile locale din acest an n-au avut nici un castigator, ci doar trei profitori din cadavrul altor partide care au decedat la vot. Problema e cine a muscat mai vartos din hoituri.

Las la o parte PSD si PD-L , care s-au comportat normal din punct de vedere politic: au vrut si au muscat cat de mult au putut.


Bizareria e la PNL, care pare sa nu fi dorit altceva decat sa se inscrie in reteta Patriciu. Daca acesta a fost obiectivul lor politic, merita felicitati, si l-au atins. Dar puteau musca mai mult? Categoric, da. In 2004, PD era Cenusareasa Aliantei D.A. PNL a acceptat cu generozitate un raport de 1,3 la 1 in Alianta, in favoarea liberalilor, desi stim ca la acel moment PD era tinut in viata doar de iesirile exotice ale lui Basescu.

Ajunsi la guvernare, se pare ca liberalii au urmarit doar planul Patriciu, si nu planul pe care orice partid normal si-l poate propune, acela de a domina viata politica. Atunci cand planul Patriciu a fost deranjat, s-a nascut PLD, care a devenit acum, inlauntrul fostului PD, o certa primadona electorala. A mai ramas in PNL doar nuca tare pe care o tine Dinu Patriciu la subsuori, dar nici nuca asta nu e tocmai sanatoasa, desi parea.

Primul ei bolnav se numeste Ludovic Orban, cu acel „Pe Oprescu sa-l votezi tu!“. A urmat executarea imediata a unui bolnav mai mic, prefectul Bucurestilor, prieten cu Orban, ca sa fie salvat adevaratul bolnav, directorul Monitorului Oficial, prea legat de Rosca Stanescu, eterna trompeta a lui Patriciu, ca sa merite riscul. Planul lui Patriciu e implementat in detaliu in nuca aia pe care o tine la subsuori, indiferent cat mai ramane din ea.

Ceea ce este uimitor la superliberalul Dinu Patriciu, adeptul statului minimal, e faptul ca toate marile sale afaceri au fost exact cele contractate cu statul. Or, asa performanta nu poate continua decat dintr-un partid suficient de mic ca sa nu fie responsabil de nici o guvernare, dar suficient de mare ca sa faca orice guvern in calitate de invitat. Liberalii sunt, asadar, in grafic, mai mult decat isi inchipuie alegatorii lor.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea