Social

PNL se intareste cu resturile CDR

Fuziunea Actiunii Populare cu liberalii i-a propulsat pe Max Badin, Smaranda Enache si Catalin Harnagea direct in conducerea partidului premierului Tariceanu.

Dupa trei congrese distincte desfasurate, ieri, la Palatul Parlamentului, PNL si Actiunea Populara au fuzionat prin absorbtie. In urma acestei mutari, fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu , s-a retras in societetea civila, in conducerea centrala a liberalilor fiind cooptati doar Smaranda Enache si Max Badin.

PNL i-a recuperat pe o parte din liderii fostei Conventii Democrate, pe care i-a introdus in organismele de conducere, la diferite niveluri. Printre acestia se numara fostul sef al Serviciului de Informatii Externe, Catalin Harnagea, care va prelua presedintia Comisiei de aparare si securitate nationala a partidului, si Vlad Rosca, fost ministru in Cabinetul Radu Vasile .

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca fuziunea dintre cele doua formatiuni este raspunsul pe care dreapta autentica il da tuturor politicienilor care si-au vandut valorile ideologice si care sunt incapabili sa gandeasca politici pentru modernizarea Romaniei. „Prin aceasta fuziune, mai facem un lucru important, si anume trasam o linie de demarcatie clara intre stanga si dreapta", a mai spus primul-ministru.

„Buna ziua, liberali, si bine v-am regasit!", a fost formula de salut pe care a folosit-o fostul lider al AP, Emil Constantinescu. El a spus ca fuziunea celor doua partide „nu a fost o actiune conjuncturala, dictata de interese personale sau de grup", ci incheierea unui proiect politic si inceperea altuia.Presedintele fondator al PNL in 1990, Radu Campeanu , i-a acordat ieri reprezentantului AP Sorin Botez, fost lider liberal, titlul de membru fondator de onoare al PNL.

Pact politic cu cetateanul


Prin "Manifestul pentru o politica pragmatica si civic liberala", adoptat in unanimitate, PNL propune un nou pact politic societatii romanesti, prin care sa readuca cetatenii in politica si politica in mijlocul cetatenilor. Liberalii vor sa combata degradarea relatiei dintre partide si societate, care a deschis o cale larga demagogiei si populismului, se spune in document.

Proiectul politic liberal se bazeaza pe civism – respectul fata de potentialul politic al fiecarui cetatean, si pragmatism liberal. Pactul politic adopta valorile liberalismului integral, politic si economic: libertatea individului si rpectul fata de drepturile sale, solidaritatea si responsabilitatea civice, economia de piata, libera initiativa si capitalismul. PNL isi propune sa refaca increderea cetatenilor in institutiile democratiei, a spus ministrul finantelor, Varujan Vosganian.

Emil Constantinescu se intoarce in societatea civila

„Dupa aceasta fuziune, ma voi reintoarce, deplin, cu toate fortele, in societatea civila pentru a contribui la reconstructia societatii civile, slabita, astazi, marcata de compromisuri. (…) Este momentul ca astazi, din nou, sa reconstruim societatea civila, care sa poata sa realizeze si ideea de politica adevarata, si de partide, si ideea de om politic", a declarat ieri fostul sef al statului Emil Constantinescu.

Romania are nevoie de o strategie pe termen lung si de un partid de centru–dreapta coerent, diferit de falsele proiecte de centru–dreapta care provoaca derapaje periculoase catre populism, a adaugat Constantinescu. Fostul presedinte a spus ca este nevoie de reabilitarea politicii si a politicianului, decredibilizati de confruntarea dintre politica si antipolitica.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea