Social

PNL a decis: TVA ramane la 19%

Dupa multe declaratii contradictorii, care lasau sa se inteleaga ba ca ar fi nevoie de majorarea TVA, ba ca nu este necesara, liberalii au decis ieri sa pastreze aceasta taxa la nivelul de 19%.

Liberalii au stabilit ieri in Biroul Permanent Central al partidului sa pastreze TVA la cota actuala, adica 19%. Anuntul a fost facut de premierul Calin Popescu Tariceanu si, ministrul de Finante, Sebastian Vladescu. In plus, cei doi au avansat si ideea reducerii contributiilor la asigurarile sociale din 2006. "Nivelul taxelor pe baza carora se va stabili bugetul va fi urmatorul: TVA va ramane 19%, cota unica va fi 16%, iar contributiile pentru asigurari sociale se vor diminua cu un procent ce se va stabili saptamanile viitoare", a explicat proaspatul ministru de Finante. El s-a declarat convins ca bugetul construit pe aceste cifre va fi suficient de "echilibrat" si va putea asigura cheltuielile ministerelor la anivelul anului 2005. "O tara europeana are nevoie de 35% venituri bugetare in PIB pentru a putea acoperi cheltuielile la nivelul solicitat de o tara europeana cu sistemele de protectie sociala dezvoltate in tarile europene. In acest moment, si in ultimii 15 ani, Romania se invarte in jurul a 30%, iar orice politica ce e strans legata de cresterea sau majorarea unei taxe nu poate genera venituri suplimentare mai mari de 1%", a explicat Vladescu.

SUSTINERE. Declaratiile lui Vladescu au fost sustinute de premierul Calin Popescu Tariceanu, care a spus ca decizia a fost luata in Biroul Permanent al PNL. El a spus ca BPC a hotarat ca nu este nevoie de o majorare a TVA. "Totodata, afirmam ca dorim sa ne respectam angajamentele ce ni le-am luat cu privire la reducerea contributiilor la asigurarile de sanatate. Din aceasta perspectiva vom asista, incepand de la anul, la o reducere a acestor contributii", a completat premierul.

LA JUDECATA COALITIEI. El a spus ca va discuta acest subiect si cu partenerii din Alianta. "Le voi prezenta aceste puncte de vedere pe care sper sa le sustina. De asemenea, voi discuta si cu partenerii din Coalitie, pentru ca evident este nevoie de un punct de vedere comun pentru a sustine acest pachet de masuri, care sa permita economiei romanesti sa se mentina pe tendinta actuala, o tendinta de crestere sanatoasa ", a mai spus Tariceanu. Premierul a anuntat si masuri sporite pentru o mai buna colectare a contributiilor si diminuarea evaziunii fiscale. "Asta nu se rezolva insa numai la nivelul Ministerului de Finante, ci si pe piata muncii. Din aceasta perspectiva, un rol important il va avea si ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale si Familiei", a mai spus Tariceanu.


PD ARE CEVA DE COMENTAT
Partenerii de Alianta ai liberalilor, demoratii, nu au acceptat de la inceput deciziile liberalilor si au avut un motiv sa carteasca. Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat ieri, inaintea reuniunii conducerii partidului, ca decizia politica privind reducerea contributiilor la asigurarile de sanatate nu a fost luata, o hotarare in acest sens urmand a fi aprobata dupa ce vor fi realizate simularile pe sistemul economic al Aliantei PNL-PD. El a spus ca bugetul asigurarilor sociale cuprinde atat contributiile pentru sanatate, cat si cele pentru pensii, iar in cadrul Aliantei s-a discutat "pe global" o reducere a fiscalitatii in domeniu, fara a se stabili anumite procente. In plus, Boc a contrazis iar intentia premierului de a largi categoria celor care contribuie la bugetul asigurarilor sociale, spunand ca ar fi acceptata o asemenea idee daca Ministerul Finantelor gaseste solutii prin care sa nu fie afectate veniturile pensionarilor si agricultorilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea