Social

PNA ancheteaza un export de coruptie in Suedia

Parchetul National Anticoruptie (PNA) a solicitat, ieri, autoritatilor suedeze sa permita deplasarea unei echipe de anchetatori romani in Suedia pentru a face cercetari in legatura cu denuntul lui Peter Fallenius, un fost director in concernul ABB, care sustine ca in 1998 a mituit cinci inalti oficiali romani cu suma de 600.000 de dolari. In urma relatarilor din presa suedeza si cea romana cu privire la acest caz, PNA s-a autosesizat si a deschis un dosar penal, primul pas fiind transmiterea unei solicitari catre autoritatile din Suedia, prin care cere sa se constituie o comisie rogatorie in acest caz. Dupa obtinerea acordului de la autoritatile oficiale suedeze, urmeaza ca o echipa de anchetatori sa se deplaseze in Suedia pentru a desfasura activitati de urmarire penala in acest dosar, se precizeaza intr-un comunicat remis, ieri, de PNA.
Fost manager al unei divizii a concernului ABB, Peter Fallenius a fost arestat in Suedia si trimis in judecata pentru evaziune fiscala, fals in acte si frauda. Mai exact, el este acuzat ca, in perioada 1997-1999, a sustras 600.000 de dolari din conturile concernului ABB si i-a transferat catre o firma off-shore pe care o controla.
Negociatorul suedez, judecat pentru evaziune

Peter Fallenius a declarat in apararea sa ca a folosit banii respectivi pentru a mitui cinci inalti oficiali romani in perioada in care compania AB Electroinvest (divizie a grupului ABB) negocia cu statul roman recuperarea datoriilor istorice ale Romaniei fata de Suedia. Fallenius a refuzat sa faca insa publice numele demnitarilor romani pe care sustine ca i-a mituit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea