Social

Ploile se calmeaza mai la toamna

Aproximativ 20.000 de romani au fost afectati de inundatiile care au lovit Romania, din martie si pina in prezent. Meteorologii spun ca ploile vor continua, in reprize, dar zaresc o raza de optimism pentru lunile de toamna.
Inundatiile de saptamina aceasta au lasat in urma lor noua morti si o persoana disparuta. Ploile cazute in noaptea de 18 spre 19 august au produs pagube foarte mari in numai citeva ore, a declarat Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor . Meteorologii spun ca si in noaptea de 19 spre 20 august ploile vor fi la fel de intense, dar din 20 august va urma o pauza pina marti, cind precipitatiile isi vor face din nou de cap.

Europa impartita in doua

Una dintre cauzele acestor precipitatii cu cantitati istorice este seceta instalata in jumatate din Europa, potrivit meteorologilor. Europa este impartita in doua, in prezent, intr-o parte este seceta, iar in alta ploi abundente. Daca nu s-ar fi instalat seceta, cantitatile de ploaie ar fi fost normale, deoarece precipitatiile erau repartizate uniform. Insa asa, s-au concentrat in aceasta parte: Romania, Bulgaria, Ungaria etc., spune Ion Sandu , directorul Institutului National de Meteorologie.

Se raceste pamintul

Totusi, meteorologii se arata optimisti pentru toamna. In sezonul urmator, precipitatiile nu vor mai avea aceeasi intensitate ca vara acesta. Explicatia este racirea pamintului. Cu cit pamintul are o temperatura mai scazuta, cu atit intensitatea ploii este mai mica, mai declara Ion Sandu. Pe de alta parte, daca seceta va continua, meteorologii spun ca ploile vor avea o intensitate mai mica, dar vor fi la fel de dese.

Din nou 29 de judete au intrat la apa

Ploile cazute in ultimele trei zile au inundat 407 localitati din 29 de judete. Peste 5.200 de case sint distruse sau avariate, iar 10.000 de gospodarii sint inundate. In plus, 321 de localitati au ramas fara alimentare cu energie electrica. Calea ferata Piatra-Olt este blocata in dreptul localitatii Caieni, din cauza alunecarilor de teren. Se ia in considerare intreruperea circulatiei rutiere pentru aproximativ zece ore, pentru a putea actiona cu utilajele la curatarea caii ferate, a declarat Vasile Blaga.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea