Social

#august #eclipsa #luna #soare #stele

Ploaie de stele si eclipse de luna si soare pe 12-13 august

Legenda spune ca, atunci cand vezi o stea cazatoare, daca iti pui o dorinta, aceasta se va implini. In mijlocul lunii august e cel mai propice moment al anului pentru cei care au astfel de superstitii.



Denumite dupa constelatia din care par ca vin, Perseidele sunt unul dintre multele roiuri de meteori active intr-un an. In august, «luna Perseidelor», predictiile spun ca se vor vedea maximum o suta de meteori pe ora.

Cu ajutorul dr. Petru Popescu , matematician si astronom la Oservatorul Astronomic al Academiei Romane, “Gardianul” va prezinta principalele evenimente astronomice ale lunii august. De departe, vedetele lunii sunt Perseidele, dar mai avem in “program” si doua eclipse, una totala de soare si una partiala de luna. Ambele sunt vizibile si din tara noastra, dar numai ca eclipse partiale.

Perseidele, particule de praf cosmic in flacari


Fenomenul de “stea cazatoare” este arhicunoscut. Putina lume stie insa ca dara luminoasa de pe cer este lasata de o particula sub un milimetru in diametru ce arde in atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fractiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi “meteor”. Particula de praf cosmic care arde in atmosfera se numeste “meteoroid”, iar pietroiul care cade pe Pamant se numeste “meteorit”.

Dinspre Est vom putea vedea constelatia Taurus ce contine aglomerarea stelara Pleiadele sau Closca cu Pui. Sub Pleiade se va vedea un astru rosiatic. Este planeta Marte .“Denumirea de «curent meteoric» caracterizeaza un grup de particule ce se misca in jurul Soarelui pe o orbita care intersecteaza planul eclipticii intr-un punct apropiat de orbita Pamantului.

Atunci cand Pamantul, in miscarea sa de revolutie, trece prin acea regiune din spatiu, particulele vor patrunde in atmosfera lui. Din cauza frecarii cu aerul, se produc fenomene de ardere care provoaca emisie de lumina, uneori fiind observate adevarate «ploi de stele». Datorita efectului de perspectiva, traiectoriile particulelor prin atmosfera apar divergente. Ele par a se imprastia dintr-un singur punct, numit radiant”, spune dr. Petru Popescu.

Pe 12 august se pot vedea doi meteori pe minut

Perseidele ating maximul la 12 august. Vor fi unul sau doi meteori pe minut. “Sursa acestui curent meteoric este cometa Swift-Tuttle. Ea se afla acum in afara orbitei lui Uranus si o coada (n.r. - un rest) din ea se intinde intr-o zona pe care Pamantul o traverseaza in luna august. Astfel, resturi de materie cometara lovesc atmosfera Pamantului cu viteze mari, de pana la 220.000 kilometri pe ora. La aceste viteze materia produce o dara de lumina cand se dezintegreaza. Deoarece meteorii apar din directia constelatiei Perseu, curentul meteoric a fost numit Perseide .

(continuarea in Gardianul)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea