Social

#ploaie de stele cazatoare #stele cazatoare # fenomen astronomic #Ploaie de stele Draconide

Ploaie de stele cazatoare in aceasta noapte pe cer!

Din aceasta noapte, 8 spre 9 octombrie, incep Draconidele, fenomenul care aduce “furtuni” de stele cazatoare! Si in noaptea de  9 spre 10 octombrie vom avea parte de ploia anuala de meteori.  

“(Draconidele - n.red.) sunt spectaculoase pentru ca viteza lor este relativ mica pentru meteori. Meteorii se deplaseaza in atmosfera cu o viteza intre 17 si 70 de km pe secunda. 17 reprezinta un meteor foarte lent, iar 70 unul foarte rapid. Iar acestia au in jur de 20 de km pe secunda, viteza foarte mica. Pentru noi e mult, dar pentru un meteor e mica si ii vedem deplasandu-se incet pe cer, nu dispar intr-o fractiune de secunda, fata de Perseide care au 56 de km pe secunda”, a declarat Valentin Grigore, presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori, pentru Ziare.com.

De aceasta data nu vom fi la fel de norocosi, fenomenul astrologic putand fi  urmarit din zonele întunecate din afara oraselor. 

“In momentul de fata este un curent aproape inactiv, adica o rata de 10-20 de meteori pe ora, dar are o istorie indelungata, in sensul ca e un curent de meteori care a produs in secolele trecute niste 'furtuni' puternice de meteori. El este in legatura directa cu cometa care il genereaza, Giacobini-Zinner, care la un moment dat s-a imprastiat, s-a facut bucatele si a creat niste furtuni de metori destul de serioase in secolele trecute, dar acum activitatea este foarte scazuta. In 1933 si 1946 a facut o rata de 20 si 500 de meteori pe ora. A mai avut o revenire in 2011 cand a produs in jur de 300 de meteori pe ora”, conform specialistului.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea