Social

Plafonul pentru medicamente, transferat la medicul de familie

De la 1 iulie plafonul la medicamente compensate si gratuite ar putea fi transferat de la farmacist la medicul de familie. In cadrul dezbaterii organizate de Colegiul Farmacistilor din Romania autoritatile din Sanatate au cautat raspunsuri la intrebarea "Ce facem ca sa dispara cozile din farmacii ?".

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca, desi dupa 1998 fondurile din Sanatate au crescut, serviciile medicale sunt de proasta calitate si nemultumirile populatiei sunt foarte mari.

"Ceva nu este in regula. Unii vor ca sistemul de sanatate sa ramana inchis, sa fie in continuare o . Managementul e pus in slujba celor care conduc spitale si nu al cetatenilor. Marea majoritate a banilor trebuie sa se duca in ambulatoriul de specialitate si medicina de familie", a spus ministrul Nicolaescu. El a promis ca la sfarsitul acestui an din farmacii vor disparea cozile. El spera ca nu se vor transfera in cabinetele medicale.

"Medicii de familie trebuie sa renunte la cei 3.000 sau 4.000 de pacienti inscrisi si sa ajunga la o lista rezonabila de 1.000-1.500 de oameni. Se vor acorda servicii suplimentare si astfel vor fi platiti mai bine. Un serviciu suplimentar inseamna si un act de calitate suplimentar si superior", a declarat Nicolaescu.

Initiativa criticata

Colegiul Medicilor din Romania a criticat aceasta initiativa, considerand ca fondurile sunt insuficiente si probabilitatea de a se transfera aceste cozi la medicii de familie este foarte mare.

"Medicul de familie va fi scos din activitate daca nu va mai avea fonduri care sa-i permita sa dea consultatii in continuare. Fondurile nu pot fi facute pe criterii corecte din moment ce asiguratii nu sunt nici pe departe in evidentele caselor de asigurari de sanatate", a mentionat Constantin Carstea, vicepresedintele CMR.

Cristian Vladescu , presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a spus ca 70% din medicamente sunt eliberate gratuit in sistemul de sanatate. 40% din populatie a beneficiat anul trecut de o reteta compensata.

Farmacistii considera ca motivele principale pentru care exista cozi in farmacii sunt faptul ca nu exista corelare intre prescrierea si eliberarea de medicamente, dar si fondurile insuficiente alocate compensatelor. Si asta in conditiile in care Romania are cel mai mic consum de medicamente per capita din Europa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea