Social

Pielea ne arata cat suntem de sanatosi

Afectiunile inimii inrosesc pielea, cele ale stomacului fac tenul galben
Multi hipertensivi ajung sa aiba pielea - si mai ales fata - mai rosie decat in mod normal, cei care sufera de bila sau de stomac sunt galbejiti sau pamantii la fata, iar persoanele care au probleme cu circulatia sangelui au umbre albastrii pe piele. Asta pentru ca bolile modifica, de multe ori, coloritul pielii, spun specialistii.

Hipertensivi albi si rosii

In cazul bolilor cardiovasculare, pielea poate capata o nuanta rosie sau albastruie. La hipertensivi, pielea este preponderent rosie pentru ca au mai multa hemoglobina (n.r. - materia coloranta a globulelor rosii) si o mai buna vascularizare, a explicat dr. Doru Cristian Gavrila, medic internist la Policlinica nr. 2 din Braila. El a adaugat ca nu este o regula ca hipertensivii sa fie rosietici intrucat sunt si persoane care sufera de aceasta boala fara a avea o coloratie neobisnuita a pielii. Sunt asa-zisii hipertensivi albi, care se hranesc saracacios, a spus Gavrila.
Daca oxigenarea sangelui nu este buna, afirma specialistii, circulatia la nivelul extremitatilor mainilor si picioarelor are de suferit, caz in care pielea capata o culoare albastruie, pentru ca inima nu mai functioneaza bine, iar sangele incepe sa circule greoi.
Cei a caror piele a capatat o nuanta galbuie, roscata, verzuie sau pamantie ar fi bine sa se duca la medicul gastroenterolog, pentru ca e posibil sa sufere de afectiuni hepato-biliare sau disfunctii ale stomacului. Cand secretiile nu se mai elimina normal si se acumuleaza in sange produsi nocivi organismului, cum este bilirubina (unul dintre compusii bilei), pielea devine galbuie, are aspect bolnavicios, a declarat doctorul Cristian Gavrila.
Medicul a avertizat ca poate fi vorba de boli ale pancreasului sau chiar de hepatita. Culorile pamantii pot fi semn al unui cancer digestiv sau de colon, caz in care toxinele nu se mai elimina normal din organsim , iar celulele canceroase se inmultesc. Ele, spun specialistii, se hranesc cu sange si produc mai multe deseuri, ceea ce modifica coloritul pielii.

Anemicii sunt palizi

Tenul foarte deschis, cu aspect de ceara poate semnala prezenta anemiei ori a unei carente minerale.
Cand tegumentele sunt palide, este posibil sa lipseasca fierul din organism, parul sa devina casabil si sa cada mai usor decat in mod obisnuit, a afirmat Luiza Vitan, nutritionist la Centrul de Diagnostic si Tratament Dorobanti, Bucuresti.
In cazul lipsei de calciu, pielea poate capata o culoare translucida, iar unghiile si parul devin foarte uscate. Aspectul pielii sufera unele modificari si in cazul bolilor de tiroida, specifica fiind culoarea rosie. La persoanele care sufera de hipertiroidie , pielea se inroseste de la bust in sus, a explicat dr. Vitan.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea