Social

Piata muncii din Romania se schimba: angajatorii cer experienta si aplica head-hunting-ul

Piata muncii din Romania si-a schimbat strategia. Pentru prima data in ultimii 15 ani, angajatorii se indreapta catre oamenii cu experienta, persoane cu o vechime de 20 ani intr-un domeniu, si nu sunt interesati de oamenii la inceput de cariera sau aflati in somaj.

Job-urile disponibile acum sunt destinate in majoritatea cazurilor pozitiilor de middle si top management , in timp ce salariile sunt mai mici cu 20% fata de anul trecut.

Potrivit Danielei Necefor, managing partner la Total Business Solutions, 90% din totalul angajarilor de acum se fac prin head-hunting, locurile de munca disponibile fiind in domeniul bunurilor de larg consum si in energie.

De exemplu, in sectorul energetic se cer persoane de peste 40 ani, cu o experienta de peste 20 ani in domeniul respectiv. Salariul este unul pe masura, in jur de 1.800-2000 de euro pe luna, iar functiile cele mai cautate sunt de ingineri pe statii si linii electrice de inalta tensiune si proiectanti pe structuri de otel si beton.

Se mai cauta de asemenea angajatii cu experienta in domeniul alimentar. Pachetele salariale oferite aici sunt cuprinse intre 1.000 si 2.000 de euro. Iata cateva exemple de posturi disponibile: specialisti in implementarea sistemelor de calitate (1.800 euro), tehnologi in industria alimentara (1.200 euro), laboranti in industria alimentara (1.000-1.200) sau directori de productie in aceeasi industrie (1.800 euro)

Salariile scad in 2010

In ultimul timp pe piata muncii din Romania au fost putine schimbari, insa importante. De exemplu, cel mai mare salariu oferit unui proaspat angajat pana la data de 28 ianuarie 2010 a fost de 12.000 euro net, pentru o functie de conducere intr-o companie de servicii financiare .

In ceea ce priveste salariile insa, Daniela Necefor este de parere ca nivelul acestora pentru middle si top management vor scadea anul acesta. Pachetele salariale nu se vor mai intoarce niciodata la nivelul celor din 2008, ci mai la cele din 2007.

Cat despre situatia proaspetiilor absolventi si a celor cu o experienta de maximum doi ani pe piata muncii, Necefor afirma, citata de Realitatea.net, ca angajatorii nu au fost deloc interesati de aceste persoane la inceputul anului. Astfel, ea ii sfatuieste pe incepatori sa profite de orice sansa si sa accepte orice post, chiar daca este unul prost platit.

Primele semnale clare de revenire pe piata muncii din Romania se vor simti abia incepand cu iulie-august 2010.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea