Social

#coreea de nord #coreea de sud #spectru razboi #capta atentie #barack obama

Phenianul invoca spectrul unui razboi cu Seulul

Coreea de Nord a acuzat vineri Coreea de Sud ca vrea sa o aduca in pragul razboiului, un atac virulent care, potrivit analistilor, vizeaza mai degraba sa atraga atentia noului presedinte Barack Obama.

Phenianul a anuntat vineri ca anuleaza toate acordurile civile si militare cu Seulul. Analistii avertizeaza ca aceasta amplificare a tensiunii creste sansele unei confruntari militare la granita dintre cele doua Corei, divizate de peste o jumatate de secol, informeaza Reuters.

Unii experti considera, insa, ca aceasta agitare a armelor vizeaza mai degraba sa ii atraga atentia lui Obama asupra Phenianului, care a folosit amenintarea nucleara ani la rand pentru a obtine concesii de la Washington, in special relatii diplomatice si incheierea izolarii internationale.

Intr-un mesaj transmis de Anul Nou, Coreea de Nord a sugerat ca este dispusa sa coopereze cu Obama, care, la randul sau, a spus ca este deschis la discutii. Un expert in probleme coreene de la Keio University, din Tokyo, a declarat ca Phenianul spera ca, prin suspendarea relatiilor cu Seulul si Tokyo, poate ajunge mai repede pe agenda lui Obama.

"Coreea de Nord transmite, pur si simplu, un mesaj Statelor Unite", considera el. "Daca relatiile cu Statele Unite se deterioreaza complet, ar putea exista posibilitatea unor tensiuni militare. Dar pentru moment vor ca Statele Unite sa le vorbeasca si orice actiune militara ar inrautati situatia. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea