Social

#alegeri #romani

Peste doua milioane de romani din diaspora nu vor putea vota la alegerile din toamna

Cel putin 2 milioane de romani aflati in strainatate nu vor putea sa voteze la alegerile din toamna. In plus, acestora li se adauga zeci de mii de studenti care invata in alta localitate decat cea de domiciliu .

Potrivit jurnalistilor de la ziarul Cotidianul, la alegerile din toamna, doar 190.000 de romani din cei peste doua milioane, care se afla in strainatate, vor putea vota.

Victor Dobre, secretar de stat in Ministerul Internelor si Reformei Administrative a declarat ca acesta este numarul romanilor cu domiciliu stabil peste hotare si care se afla in evidentele autoritatilor romane. Multi altii insa au doar drept de rezidenta in tarile in care lucreaza.

Prevederile legii electorale legate de romanii din afara granitelor, arata ca doar cetatenii cu domiciliul in strainatate pot vota la alegeri. Nici ministerul de externe nu tine evidenta romanilor de peste hotare. Asta inseamna ca peste doua milioane de romani, numarul estimativ al celor care sunt la munca in strainatate , nu apar in evidentele autoritatilor.

Situatia este la fel de confuza si pentru persoanele cu drept de vot care stau in alta localitate decat cea in care isi au domiciliul. Iar exemplul cel mai la indemana este cel al studentilor. Din cei 150.000 de studenti care stau in camin sau in gazda, cel putin jumatate nu si-au facut viza de flotant.

Si pentru ca legea electorala nu prevede sectii de votare speciale pentru studenti, acestia vor vota doar in sectiile arondate zonei in care au viza de flotant. Cei care nu au viza pot vota numai in localitatile de domiciliu.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea