Social

Peste 65000 de romani isi pot recupera pasapoartele

Conform noilor reglementari privind regimul frontierei, intrate ieri in vigoare, pasapoartele romanilor care au stat in strainatate mai mult de 90 de zile nu mai sunt retinute la vama.

Pasapoartele cetatenilor romani care au fost retinute pentru incalcarea acestei reglementari vor fi inapoiate de serviciile de pasapoarte din teritoriu cu incepere din data de luni 30.01.2006. Decizia de suspendare se mentine doar in anumite situatii, cum ar fi in cazul cetatenilor returnati din alte state.

CAZURI DE SUSPENDARE

Mai mult, cei peste 65 de mii de cetateni romani, care aveau interdictie de a parasi tara, dupa ce au fost prinsi pe teritoriul altor state unde stateau ilegal, pot circula liber. Suspendarea dreptului la libera circulatie in strainatate se aplica numai daca persoana este invinuita sau inculpata intr-o cauza penala si daca este vizata de o masura preventiva: a fost condamnata si are de executat o pedeapsa privativa de libertate, este internata intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical-educativ.

ALTE AVANTAJE

Proiectul de act normativ mai prevede ca, in anumite situatii, cetateanul roman care si-a stabilit domiciliul in strainatate poate cere aplicarea, in pasaportul simplu, a mentiunii in acest sens sau poate cere eliberarea unui pasaport simplu, cu mentionarea tarii de domiciliu. Aceste prevederi se aplica atunci cand cetateanul a dobandit dreptul de sedere in acea tara (pentru cel putin un an, permanent sau pentru reintregirea familiei), i-a fost prelungit acest drept sau a obtinut cetatenia statului respectiv.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea